17 martie
Noi vești din luptele (și frustrările) de zi cu zi la FCDL: sunăm la DGASPC Sector 2 pentru a ne interesa de accesarea ajutorului pentru plata restanțelor la utilități, pentru o familie amenințată cu evacuarea dintr-o chirie la privat.
În ultimii doi ani am studiat și răs-studiat metodologiile de acordare a diverselor beneficii sociale, precum și legislația socială de la nivel național. Cu toate astea, aflam mereu lucruri noi din mers, în funcție de urgentele oamenilor ce ne contactează.
Așa am aflat că, în accepțiunea administrației din Sectorul 2, persoana marginalizată social este EXCLUSIV persoana beneficiară de venit minim garantat. Deși alte sectoare și capitala au reglementat totuși niște măsuri de protecție sociala pentru prevenirea marginalizării și pentru cei aflați in risc de marginalizare, nu si sectorul 2.
Iată, pe scurt, cum am fost informate: pentru că familia beneficiază de o indemnizație în fabulosul cuantum de aprox. 1300 de lei (singurul venit), se depășește pragul de venit pana la care poate apela la ajutorul pentru plata întreținerii/utilităților. După cum știm, pragul de venit pentru VMG este 142 de lei de persoana.
Prin urmare, în accepțiunea DGASPC sector 2, trebuie să fii absolut la fundul sacului pentru a primi sprijinul aferent locuirii în condiții decente. DGASPC sector 2 nu se întreabă cum anume, din 1300 de lei și cu atât mai mult din 142 de lei pe luna VMG, poți susține o chirie la privat și costurile de întreținere/utilități. Asta mai ales că, potrivit metodologiei de acordare a ajutorului de utilități, beneficiarul se angajează să nu mai înregistreze datorii ulterior plații restanței de către DGASPC. În caz contrar, se angajează sa presteze ore în folosul comunității.
Ce ne-a mai informat asistentul social al DGASPC 2: dacă familia reușește să scape de evacuare (aspect în legătură cu care nu o poate ajuta cu nimic), poate depune cerere pentru tichete sociale (?!). Dacă nu reușește și sfârșește prin a fi evacuată (cu alte cuvinte, ghinion…), mama și copiii la centrul maternal și tatăl la adăpostul de noapte.
Abia atunci, după ce treci prin amenințarea evacuării și evacuare, după ce iți desparți familia ca să nu stai pe strada, abia atunci poți apela la ajutorul la plata chiriei, ce se acorda EXCLUSIV beneficiarilor serviciilor pentru persoane fără adăpost oferite de DGASPC.
Ne-am efectiv săturat de toate miile de diverse condiționări, care mai de care mai creative, gândite de administrațiile de sector nu pentru a preveni si sprijini, ci pentru a limita accesul pana la un așa nivel încât aceste beneficii există doar pe hârtie.
Nici măcar o dată în discuția de azi nu s-a ridicat problema: cum se poate preveni această evacuare?
Deci cum anume face DGASPC sector 2 PREVENIREA evacuărilor forțate, PREVENIREA marginalizării? Răspunsul este că nu o face, ci așteaptă sa ajungi la disperare, ca sa te trimită la adăpostul de noapte.