Împreună cu mai multe organizații din București, am cerut Primăriei Capitalei să urgenteze constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale, prevăzută în Legea 151/2019. După cum vedeți, legea există din anul 2019, iar normele metodologice din anul 2020. Comisia ar fi trebuit constituită la 30 de zile după publicarea normelor metodologice. Deci de 4 ani Primăria/ primăriile din București sunt practic în afara legii! Ba mai mult, în ultimii ani au încercat să evacueze în mod ilegal locuitori precari din așezările informale, în loc să le găsească soluții de locuire decentă.
Citiți mai jos petiția noastră, precum și răspunsul Primăriei Municipiului București în cazul de evacuare ilegală inițiată de Primăria Sector 1 în str. Intrarea Străulești
Stimate domnule primar Nicușor DAN,
Stimate domnule Damian MATEI,
Organizațiile semnatare vă solicită să urgentați constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale, prevăzută în Legea 151/2019.
Nici azi, la aproape cinci ani de la emiterea acestei legi, Primăria Municipiului București nu s-a achitat de această primă obligație ce îi revine. În timp ce instituția pe care o reprezentați nu a bifat acest prim pas birocratic, familii din așezări informale (unele dintre ele care sunt chiar pe terenurile Primăriei Municipiului București) sunt amenințate cu evacuarea.
Considerăm că este inacceptabil ca Primăria Municipiului București să nu respecte prevederile unei legi și, mai mult, să nu depună un minim efort, adică să constituie o comisie. În lipsa acestei comisii, din punctul nostru de vedere, contribuiți direct la adâncirea vulnerabilității unor familii pe care ar trebui, de fapt, să le sprijiniți să-și îmbunătățească condițiile de viață.
Noi, organizațiile semnatare, am participat la două întâlniri (în luna noiembrie și decembrie a anului trecut) în care s-a discutat un document-regulament pentru constituirea și funcționarea acestei comisii. Ulterior acestei întâlniri, am oferit feedback pe materialele propuse. Reprezentanții PMB prezenți la aceste întâlniri ne-au comunicat că documentul propus de ei urmează să intre în dezbatere publică și, ulterior, să fie supus votului Consiliului General. Dar documentul nu a ajuns nici măcar în faza de dezbatere publică.
Vă solicităm, deci, să urgentați procesul și să puneți documentul în dezbatere publică. Patru ani de întârziere este mult peste limita acceptabilă de îndeplinire a unei obligativități legale.
Organizații semnatare:
ActiveWatch
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Asociația Quantic
Asociația E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome
Centrul de Resurse Juridice – CRJ
Fundația PARADA
Reacția PMB în cazul din Sectorul 1