Știm că în ultimele două săptămâni Primăria Capitalei a dat repartiții pentru locuințele sociale din Prelungirea Ghencea. Noi ne bucurăm pentru aceste familii și le admirăm perseverența. De asemenea, ne bucurăm că a fost în sfârșit demarat un proces de construcție de locuințe sociale de către Primăria Capitalei, căci aceasta este responsabilitatea autorității locale, de a asigura servicii publice în acord cu nevoile populației!!
Dorim totuși să explicăm care sunt, în opinia noastră, problemele cu aceste sesiuni de acordare de repartiții:
- Complexul este plănuit a avea 8 blocuri, unul cu 11 etaje a 114 apartamente și celelalte cu câte 5 etaje. Dintre acestea, doar primul se află în construcție (în prezent până la etajul 6), iar celelalte se pare că nu au fost încă proiectate. Faptul că s-au anunțat până în prezent 200 de repartiții, înseamnă că Primarul General a acordat niște locuințe care nu există nici măcar pe hârtie.
- Deși o mișcare electorală abilă, o considerăm nu mai puțin mârșavă, dat fiind că a instrumentalizat disperarea oamenilor care își depun dosarele de locuință socială, în unele cazuri de mai bine de zece ani, în tot acest timp trăind în condiții foarte dificile. Pentru blocul de 11 etaje le-a fost dat un termen, ianuarie 2020. Dar pentru celelalte, nici măcar începute, care este termenul? Care este garanția că acea hârtie, numită repartiție, se va concretiza într-un timp rezonabil?
- Această speranță difuză a produs demobilizare și pacificare în rândul familiilor solicitante. Pentru că viața și bunăstarea lor depind de aceste locuințe, ele trebuie să aștepte tăcute și cuminți să se materializeze promisiunea, să nu mai vorbească de drepturi (care în ochii autorităților se cheamă „a face scandal”).
- Procesul de acordare a repartițiilor nu a fost unul transparent și nu se poate verifica dacă ordinea repartițiilor respectă ordinea de prioritate a solicitanților pentru anul 2020. Transparența a fost îngreunată și de faptul că listele pe 2020, care cuprind 356 de familii, conțin numai numărul de dosar, nu și numele solicitantului. Aceasta a produs desolidarizare și competiție în rândul familiilor și a încurajat suspiciuni între ele, neputându-se verifica dacă lista a fost întocmai respectată sau unele dosare au fost „băgate în față”.
- Noi am trimis săptămâna trecută o cerere de informații publice, în care întrebăm PMB: care este calendarul repartițiilor, care este caledarul de construcție a complexului, care este modalitatea prin care se poate verifica respectarea ordinii de prioritate. Vă ținem la curent cu răspunsul autorităților.
- În urma acestui întreg proces mediatic, oameni care depun de ani de zile dosare deși își pierduseră speranța, s-au căutat pe lista de prioritate pentru a-și calcula șansa de a primi și ei repartiție acum. Nu s-au găsit pe listă. Au descoperit în cele din urmă că timp de mai mulți ani depuseseră necorespunzător actele. Noi ne întrebăm: le-a explicat cineva de la Primărie ce au greșit și ce trebuie să repare pentru a avea dosarul complet și eligibil? Nu putem decât să presupunem că nu sau nu într-un mod adecvat. Acum, aceștia nu pot decât spera că vor mai prinde și ei repartiție peste doi ani, căci altfel vor mai trebui probabil să aștepte încă 15 ani până se vor construi noi blocuri sociale.
Acestea sunt procesele și luptele zilnice, pentru oameni și pentru mișcările noastre de dreptate locativă, pe care le-a creat acest gest politic chiar înaintea alegerilor locale. Nu putem decât să ne exprimăm revolta față de modul în care acest proiect binevenit și absolut necesar de construcție de locuințe sociale a fost folosit pentru a reduce la tăcere și a dezbina pe cele și cei care își cer an de an dreptul, prin depunerea dosarului pentru o locuință. Și mai putem să sprijim în continuare pe cele și cei care vor vrea de anul următor să continue sau să înceapă această luptă de revendicare a dreptului lor la locuințe sociale!
UPDATE: Primăria Capitalei ne-a răspuns la solicitarea de informații publice în legătură cu repartițiile locuințelor sociale din Prelungirea Ghencea:
”în total în luna septembrie au fost emise un număr de 114 Note de atribuire pentru 114 unități locative, din care:
1 unitate locativă cu o cameră
79 unități locative cu două camere
34 unități locative cu trei camere”
Conform acestei informări, s-au repartizat deja toate locuințele din blocul de 11 etaje aflat în construcție. Mai departe, PMB ne spune că nu are informații cu privire la calendarul de construcție a celorlalte 7 blocuri prevăzute în cadrul complexului și că a transmis solicitarea noastră către Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A și către Compania Municipală Imobiliara.
În continuare, PMB nu ne-a informat cum se poate verifica respectarea ordinii de pe lista de prioritate, având în vedere că nu a făcut publice listele de atribuire a locuințelor sociale.
Voi vă cunoașteți poziția pe Listele de priorități pentru locuințe sociale 2020?
Solicităm Primăriei Capitalei să publice listele de atribuire, pentru transparentizarea procesului de repartizare!
Solicităm urgentarea procesului de proiectare și de construcție a complexului, precum și instituirea unor mecanisme de creștere constantă a stocului de locuințe sociale, nu o dată la zece ani, așa încât familiile în nevoie să nu mai aștepte ani de zile o locuință decentă!