Fără nicio înștiințare prealabilă, în data de 12 ianuarie 2024, primăria sectorului 2 a trimis mascații și poliția locală să ridice una din florăriile stradale care funcționează de 40 de ani la intersecția Calea Moșilor cu Strada Mihai Eminescu.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a pus gând rău florăriilor stradale încă din toamnă. În postarea sa (link aici), Primarul Radu Mihaiu anunța că va desființa multe florării stradale, care chipurile “sunt prea multe” și nu se încadrează în “viziunea sa despre orașul modern”.
Deși au avut loc doua consultări publice, în care florarii și florăresele, Asociația Florarilor și E-Romnja, și noi cei de la FCDL, am participat și am militat pentru păstrarea florăriilor stradale, domnul primar a decis să înceapă desființările – în mod clar abuziv.
Am urmărit cazul florăriilor stradale încă din Septembrie 2023, de când primăria S2 a anunțat că revizuiește condițiile în care eliberează autorizațiile de amplasament și funcționare chioșcurilor care găzduiesc florării, presă și vânzarea de cărți.
Împreună cu colegele de la E-Romnja am fost prezenți la cele două dezbateri publice din 18.10.2023 și 22.11.2023, unde am susținut că TOATE florăriile trebuie păstrate deoarece ele sunt modul de trai a câtorva sute de familii, pentru că reprezintă o tradiție lungă a culturii rome – un patrimoniu cultural imaterial – dar și pentru că sunt un serviciu util locuitorilor orașului – altfel pur și simplu nu ar avea cumpărători.
La ultima dezbatere publică din noiembrie 2023, Domnul Primar a ținut să spună că el nu garantează că va lăsa florăriile care au primit deja aprobare!
A deschis ședința de dezbatere explicând contextul și dând câteva cifre: conform regulamentului din 2013/14, au fost autorizate 174 de amplasamente pentru florării stradale, din care astăzi 47 nu sunt funcționale. Din cele 127 rămase, dânsul propune să rămână 71 iar 56 să fie desființate.
De ce? Pentru că dânsul a întocmit un nou set de reguli despre cum vrea să fie spațiul public.
Aceste florării trebuie să respecte următoarele:
- Să fie suficient spațiu pentru pietoni pe trotuar (minim 2m)
- Să nu obstrucționeze vizibilitatea mașinilor de pe carosabil în intersecție
- Să nu fie pe spațiul verde
- Să nu blocheze vizibilitatea semnelor de circulație
Publicul a intervenit și au întrebat de ce florăriile care nu încalcă regulamentul au primit înștiințare de desființare totuși. Noi am insistat ca primăria să caute soluții împreună cu comunitatea, astfel încât să le permită oamenilor să-și câștige existența, amenajându-le spații adecvate pentru activitatea lor.
Domnul primar însă a continuat în ideea de a vrea să elimine florăriile, și apoi a mai și spus că florăriile actuale “nu mai sunt compatibile cu orașul de acum”.
Orașul “de acum” se pare înseamnă orașul speculei imobiliare, al păcănelelor și jocurilor de noroc și mașinilor.
Noi milităm pentru un oraș al tuturor. Un oraș în care am avea dreptul la o locuință decentă, un loc de muncă plătit decent, și străzi pentru toți și toate, nu doar pentru mașini.
Un articol de presă care redă foarte bine una din luptele Asociației E-Romnja pe care am susținut-o și noi – pentru protejarea florăriilor tradiționale din Sectorul 2 al capitalei:
https://pressone.ro/in-numele-trandafirului-cum-a-trimis-primaria-sectorului-2-mascatii-sa-inchida-floraria-unei-vanzatoare-de-50-de-ani