Acum citești
Neputință, reavoință sau incompetență? – Întrebarea de 100 de puncte pentru Primăria Capitalei

Neputință, reavoință sau incompetență? – Întrebarea de 100 de puncte pentru Primăria Capitalei

Am intrat în al cincilea an de când a fost începută construcția blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea și acesta nu doar că nu a fost finalizat, ci se află într-un nou blocaj. Ordonanța 90/27.10.2023 impune limitări privind cheltuielile publice inclusiv pentru administrațiile locale; cu alte cuvinte, noi măsuri de austeritate.

Deși nu de mult se anunțase găsirea unei soluții de urgentare a finalizării, prin bugetarea DGASMB de a achiziționa blocul de la Compania Imobiliara pentru a continua construcția, acest demers a fost amânat pentru anul următor, invocând OUG 90. Dat fiind că această ordonanță prevede și excepții, DGASMB si Primarul General au declarat că au transmis un memorandum către Ministerul Dezvoltării pentru a putea aloca anul acesta banii necesari, dar că nu au primit niciun răspuns.

Însă, în mod complet justificat, există îndoieli în rândul familiilor cu repartiții că memorandumul chiar a fost semnat de Primar, că acesta chiar a fost transmis sau că a fost transmis cu prioritate. De aceea, în cadrul ședinței Consiliului General din 18 decembrie, când s-a votat prelungirea ajutorului de chirie pentru familiile cu repartiții în blocul din Ghencea, doamnele reprezentante ale persoanelor afectate au cerut dovezi în acest sens. Nu este greu de înțeles neîncrederea noastră în angajamentul PMB de a finaliza acest bloc, care reprezintă de altfel singurul proiect de construcție de locuințe sociale demarat de Primăria Capitalei în ultimii 30 de ani. Această neîncredere se bazează pe nesfârșitele amânări din 2020 până în prezent, timp în care au fost anunțate 4 date de finalizare, care au fost succesiv încălcate.

În tot acest timp, familiile cu repartiții au făcut presiuni constante, prin proteste, petiții, telefoane, mesaje, luări de cuvânt în cadrul ședințelor de Consiliu, sesizări către Curtea de Conturi și Avocatul Poporului. Informațiile pe care le-au primit au fost mereu contradictorii și derutante, dar au continuat să navigheze prin hățișul administrativ, să înțeleagă sursa amânărilor și să coopereze în bunăcredință cu reprezentanții PMB. În cele din urmă, însă, feluritele motive invocate de autorități care tot blochează continuarea proiectului au devenit pentru noi toți doar pretexte.

De ce?

– Abia în iunie 2022 Consiliul General a aprobat acordarea unui ajutor pentru chirie familiilor cu repartiție

– a fost promisă repartizarea a cel puțin 35 de apartamente aflate în vacanță succesorală, dar până acum au fost efectiv repartizate doar patru

– doar aproximativ 30 de familii din 114 au reușit să acceseze o locuință prin ajutorul pentru plata chiriei din cauză că: ajutorul e insuficient pentru piața de chirii din București și nu își permit să acopere diferența, băncile le pun popriri pe acest ajutor, iar metologia de acordare le impune să găsească apartamente cu mai multe camere, care sunt mai scumpe.

– din spusele doamnelor, deși toți le asigurau că se încearcă găsirea unei soluții, mai mulți consilieri au sesizat prefectul și intanța pentru a contesta legalitatea notelor de atribuire in baza cărora familiile se luptă pentru finalizarea blocului

– este în continuare foarte greu de înțeles de ce demersurile Companiei Imobiliara au fost făcute mereu cu mari întârzieri, în condițiile în care unii dintre consilierii generali (care verbal au promis sprijinul) fac parte din consiliul de administrație al Companiei.

***

Din ședința de Consiliu de ieri am ieșit toate dezgustate și furioase. Vă invităm să urmăriți discuția pe acest subiect de la minutul 1h:40, când doamnele reprezentante iau cuvântul, urmate de intervențiile primarului și ale consilierilor. În sfârșit, cu subiect și predicat, Primarul General își declină responsabilitatea locuirii sociale din București, spunând: ”problematica locuințelor sociale trebuie să preocupe mai degrabă pe primarii de sector”, în contradicție cu proiectul său de campanie, ”Noul București”, unde își asuma că: ”vom începe un program de achiziție / construcție a locuințelor sociale”. Pare că nu a fost o cale atât de lungă de la momentul în care ralia în campania sa electorală comunitățile de persoane evacuate, cu promisiuni de locuire publică.

Confruntați cu marele eșec al PMB de a nu fi reușit să termine un singur bloc de locuințe sociale în trei ani de zile, consilierii se întrec în declarații despre cum au susținut ei persoanele afectate. Dar sunt aceste mimări de sprijin comunicate cu respect? Nu, căci în mai multe rânduri consilieri care au luat cuvântul pentru a pune vina exclusiv pe Primarul General s-au referit la persoanele afectate cu termenul ”amărâții aștia”, ”haideți să-i ajutăm pe amăriții ăștia”. Cu alte cuvinte, nici măcar mimarea sprijinului nu le iese, pentru că înțelegem imediat cu câtă desconsiderare sunt tratate aceste familii și în general sunt tratate problemele de locuire și sociale din acest oraș, cât de rupți sunt aceștia de realitățile sociale ale orașului.

Atât de mare este ignoranța celor care se presupune că ne reprezintă, încât în urmă cu câțiva ani, la o audiență pe tema creșterii stocului de locuințe sociale, una dintre consilierele generale întreba cu seninătate: dar oare nu putem să facem ceva ca oamenii să se recalifice pentru a căștiga salarii mai mari?

În încheiere, vă lăsăm cu replica uneia dintre doamnele care au luat cuvântul: ”Noi ăștia săracii, amărâții, avem 2000 de lei minimul pe economie și plătim taxe. Ne cerem un drept al nostru.” 

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.