Acum citești
Replică la articolul „Cercul ignoranței”

Replică la articolul „Cercul ignoranței”

De curând, Ioana Epure a documentat felul în care oamenii sunt ținuți într-o sărăcie permanentă prin condiționarea beneficiilor sociale de plata amenzilor – amenzi care de cele mai multe ori sunt 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐢𝐯𝐞 și 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞. Articolul se poate citi aici

Răspunsul dat de Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a fost de a propune ca posibilă soluție o amnistie pentru anumite grupuri vulnerabile privind amenzile din perioada pandemiei.

Dar dacă 𝐭𝐨𝐜𝐦𝐚𝐢 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐀𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐢𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚̆ 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐢𝐛𝐚̆ 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆, ne întrebăm de ce nu putem discuta despre schimbarea direct în lege? Credem că această condiționare nu își are locul într-o lege care trebuie să asigure că beneficiile de asistență socială se adresează celor mai vulnerabile categorii de persoane (principiul focalizarii, art 5., lit u) și protecția socială se acordă fără restricții față de apartenența la o categorie defavorizată (principiul nediscriminarii, art 5, lit. I). Ori cei care nu își pot plăti amenzile pentru a accesa beneficii sociale sunt chiar persoane din categoriile cele mai defavorizate (conform HG 799/2014, art 3) – persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap grav sau accentuat, dar și părinți singuri și persoane fără adăpost.

Deși ni se spune că amenzile țin de încălcarea unor reguli, asta nu justifică tăierea accesului la beneficii sociale necesare pentru supraviețuire. De multe ori e vorba de persoane amendate pentru că au vândut flori și alte mărunțișuri pe stradă sau au șters parbrize, lucruri pe care le-au făcut de nevoie, în lipsa unor opțiuni mai bune. Mai mult, amenzile abuzive nu s-au dat doar în perioada pandemiei, așa că amnistia doar pentru amenzile date în pandemie nu ar fi suficientă. Și apoi, care grupuri vulnerabile ar beneficia de amnistie? În general, persoanele vulnerabile sunt țintite de organele care aplică amenzi și nu au resursele necesare să se apere, accesul la justiție fiind incredibil de greu pentru ele.

❗ „În ultimii ani, discursul public s-a polarizat foarte mult înspre blamarea persoanelor precare. Dar e important de înțeles că toate lucrurile astea au de fapt legătură cu 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆. Când condamni pe cineva la sărăcie și excluziune, îi negi dreptul la viață, indiferent ce argumente suplimentare ai avea: că muncește, că nu muncește, ce-a făcut acum cinci ani, de ce-a luat amenda aia. Toate deturnează cumva subiectul discuției”

Împreună cu E-Romnja și cu susținerea Blocul pentru Locuire am inițiat campania 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐧𝐮 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞! prin care urmărim eliminarea condiționării beneficiilor sociale de datoriile la bugetul local și am prezentat o serie de mărturii ale persoanelor direct afectate și ale lucrătorilor sociali https://bit.ly/3luheHe

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.