Acum citești
STOP TUTUROR EVACUĂRILOR!

STOP TUTUROR EVACUĂRILOR!

Cerem prelungirea perioadei în care evacuările 

din locuințele Primăriei sunt suspendate.

Finalul lui aprilie marchează expirarea moratoriului pe evacuări al Primăriei București. 119 de persoane urmează a fi evacuate de către PMB! Conform tratatelor internaționale la care România este semnatară, evacuările care lasă persoanele fără o locuință adecvată sunt ilegale. Cu atât mai mult, în plină pandemie, un asemenea act este imoral și inacceptabil! Cerem sistarea imediată și pe termen nelimitat a tuturor evacuărilor din locuințe.


În acest moment suntem în valul al treilea al pandemiei. Toate autoritățile din domeniul sanitar ne recomandă în continuare izolarea și contactul minim cu persoanele din afara gospodăriilor. Mai mult, resimțim deja efectele recesiunii economice: mii de persoane și-au pierdut locul de muncă și zeci de mii sunt în pericol de a și-l pierde. În aceste condiții, Primăria Municipiului București se pregătește să arunce sute de persoane în stradă! Acestea locuiesc în locuințe sociale și publice, majoritatea fiind în situații sociale și financiare deja vulnerabile. Evacuările nu ar face altceva decât să acutizeze problemele medicale, sociale și financiare ale acestor familii.  

Conform informațiilor publice de pe site-urile instanțelor de judecată, în luna aprilie se aflau pe rol aproximativ 52 de procese de evacuare din locuințe și spații cu altă destinație folosite ca locuințe, inițiate de Administrația Fondului Imobiliar, instituție aflată în directa subordine a PMB. Mai mult, AFI cere despăgubiri în valoare de cel puțin 80 000 de lei în aceste dosare din care 36 000 sunt doar într-un singur caz! Alte aproximativ 90 de procese de evacuare au fost încheiate între iulie 2020 și martie 2021, cu dispunerea evacuării în respectivele dosare. Aceste dosare reprezintă familii de cele mai multe ori deja precare, care se află în pericolul iminent de a ajunge în stradă și în condiții de locuire improvizate, care nu sunt adecvate sănătății și protejării vieții. Totalul persoanelor afectate de procesele AFI este de peste 400, iar numărul celor în pericol iminent de evacuare este 119. Este inacceptabil ca o instituție publică să participe în mod activ la vulnerabilizarea atâtor persoane în plină pandemie! 

La începutul anului, prin eforturile FCDL și ale altor organizații solidare, am obținut prelungirea interdicției de evacuare de la 28 februarie la 30 aprilie. Considerăm inacceptabil ca oamenii să fie aruncați în stradă, să se descurce care cum poate să supraviețuiască, în plină pandemie! Pandemia nu s-a terminat. De aceea, am cerut din nou prelungirea pe termen nedeterminat a moratoriului pe evacuări, fără a primi un răspuns clar deocamdată. Dacă PMB ignoră revendicările noastre, ignoră și măsurile de siguranță necesare în perioada pandemiei! Aruncând sute de persoane în stradă, contribuie la degradarea stării lor de sănătate și le expune riscurilor infectării cu COVID-19.

Orice persoană are dreptul la o locuință decentă, cu atât mai mult pentru a se pune la adăpost în perioadă de pandemie și a avea acces la o minimă infrastructură sanitară, pentru a respecta recomandările medicilor. PMB de ani de zile se opune unei politici sociale locative, lăsând nesoluționate mii de cereri pentru locuințe sociale. Mai mult, nu se sfiește să evacueze mult mai multe persoane decât cele cărora le distribuie locuințe. În plină pandemie, PMB nu doar că nu răspunde persoanelor cu dosare pentru locuințe sociale ci lucrează de zor la evacuarea celor care deja le au! În lipsa unui efort susținut de sporire a stocului de locuințe sociale disponibile în oraș, evacuările forțate reprezintă un act de violență extremă împotriva persoanelor din București care nu își permit o locuință de pe piața imobiliară atât de scumpă! 

 

Contact:

Veda Popovici – 0752009382

fcdloc@gmail.com

Frontulcomun.ro

fb.me/FrontulComun

 

Organizații co-semnatare:

Asociația Quantic

Colectiva Mad Pride România

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația Română Anti-SIDA

Dreptul la Oraș (Timișoara)

Asociația Front/Feminism Romania

Căși Sociale ACUM! (Cluj)

Colectiva Urzica

România – Țara Muncii Ieftine

Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului

Blocul pentru Locuire

Asociatia E-Romnja

Fundația Desire

Asociația O2G – Ofensiva Generozității

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.