Acum citești
Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv

Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv

În noaptea de 30 octombrie 2015, incendiul din clubul Colectiv din București a făcut zeci de victime și a produs o undă de șoc în toată societatea.

Printre victime s-a aflat și Maria Ion, care muncea la curățenie în club, o muncă precară – chiar dacă esențială – cu venit mic, din care familia ei nu își permitea o locuință adecvată. Familia Mariei depusese cerere pentru o locuință socială și se afla de mulți ani pe listele de așteptare, ca atâtea alte persoane îndreptățite să acceseze o locuință socială publică, dar care sunt ignorate de autoritățile locale. Până când este prea târziu.

Sub presiunea socială a protestelor care au urmat incendiului, familia Ion a primit într-un final o locuință. Dar pentru Maria a fost prea târziu. Cum este adesea prea târziu pentru persoanele cu venituri foarte mici, care ajung fără un adăpost și viața lor este scurtată.

La 5 ani după incendiul din clubul Colectiv, în orașele noastre, sunt zeci de mii de familii în astfel de situații precare, forțate să facă munci grele, în spații nesigure, în condiții nesigure, plătite puțin, și să locuiască în spații supra-aglomerate și improprii locuirii.

La 5 ani după incendiul din clubul Colectiv, în orașele noastre, clădirile sunt în continuare folosite exclusiv ca sursă de a extrage cât mai mult profit, ca o marfă scumpă pe piața imobiliară și de chirii, iar condițiile în care lucrăm și trăim în ele contează prea puțin pentru patroni, proprietari și autoritățile locale.

La 5 ani după incendiul din clubul Colectiv, riscul de incendii rămâne o amenințare constantă pentru persoanele care locuiesc și muncesc în apropierea rampelor de deșeuri ale orașelor noastre, pentru persoanele care locuiesc și muncesc în așezări neformalizate la marginea orașelor noastre, pentru persoanele care locuiesc și muncesc în clădiri lăsate de proprietari și de autorități să se degradeze. Cercetarea Blocului pentru Locuire din 2018-2019 a arătat că astfel de situații, care pun vieți în pericol, au loc peste tot în țară. În ultimii cinci ani, pe strada Cantonului din Cluj-Napoca, o zonă cu peste 150 de locuințe informale, zeci dintre ele au ars în incendii repetate. Doar un miracol a făcut să nu fie pierdute vieți omenești.În contextul actual, în care viețile atâtor persoane vulnerabile sunt în risc, avem nevoie mai mult ca oricând ca autoritățile publice să ofere sprijin! La final de 2015, am văzut demisii și permutări politice, dar revendicările noastre încă așteaptă rezolvare:

Vrem clădiri sigure pentru toți și toate – inclusiv sprijin pentru persoanele cu venituri mici care nu-și pot repara singure imobilele în care își duc viața!

Vrem spații de muncă sigure pentru toți și toate – pentru că foarte multe dintre muncile precare sunt munci esențiale!

Vrem locuințe sigure pentru toți și toate – inclusiv pentru persoanele care nu își permit o locuință de pe piață și sunt îndreptățite la locuințe sociale!

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.