*Acest ghid este in curs de actualizare si va fi completat periodic cu noi informatii rezultate din demersurile evacuatilor la Primariile de Sector si a Capitalei si din etapele parcurse in instanțele de judecată.
I. Măsuri de prevenire sau amânare a evacuării.
De regulă, evacuații din casele naționalizate retrocedate au de a face fie cu moștenitori, fie cu cumpărători ai drepturilor litigioase (avocați, oameni de afaceri, executori judecatoresti). Rareori cel care revendică imobilul este proprietarul în persoană si datorita intermedierilor, necunoasterii statutului imobilului la momentul trecerii lui in proprietatea statului, dar si presiunii intereselor imobiliare, în multe cazuri dosarele de retrocedare pot fi incomplete – nu contin toate actele cerute de lege, iar uneori contin si acte false.
I.A Cum ții piept acțiunilor abuzive ale firmelor de avocați specializate în evacuări care cumpără drepturile litigioase asupra locuinței tale!
În cazul descoperirii și probării unor nereguli în procedura de revendicare a imobilului, există teoretic posibilitatea prevenirii evacuării dintr-o casă naționalizată. De cele mai multe ori însă evacuații reușesc cel mult amânarea evacuării pentru perioade de câțiva ani (chiar și până la 10 ani).
Comisia de aplicare a Legii retrocedarilor 10/2001 de la nivelul Primariei Capitalei, pe baza solicitarilor venite de la proprietari sau cumparatori de drepturi litigioase, si a actelor in dovedire, intocmeste un referat in care se prezinta situatia juridica a imobilelor. Pe baza acestor referate se emit apoi dispozitii de primar prin care se restituie in natura imobilele.
Din momentul in care Primaria Capitalei iti aduce la cunostinta acea dispozitie, o poti ataca ca si parte terță, pe o singura cale: solicitarea anularii acesteia la Judecătoria de Sector, într-un termen de până la 18 luni. Poți depune la Judecătorie probe care atestă netemeinicia revendicării.
Daca totusi afli ca că imobilul naționalizat în care locuiești este revendicat si nu ai primit nici o instiintare, te poti interesa dacă există deja o asemenea dispoziție din partea Primarului Capitalei privind retrocedarea pe site-ul Primăriei Capitalei la rubrica legea 10 http://www4.pmb.ro/wwwt/l112jur/iapag1jur.php, sau direct la Primaria Capitalei..
Odata ce dispozitie de primar a fost emisa, proprietarul va putea lua masurile legale in vederea evacuarii si vei fi citat la Judecatorie. Din acel moment poți merge la arhivele Judecatoriei unde ai fost citat ca să verifici autenticitatea actelor depuse de proprietar. În cazul descoperirii unor lipsuri de acte sau nereguli, le poți aduce ca probe în instanță împotriva lui.