Acum citești
Comunicat de presă – protest al evacuaților de pe Vulturilor 50, Vineri 15 mai.

Comunicat de presă – protest al evacuaților de pe Vulturilor 50, Vineri 15 mai.

 

Comunicat de presă

București, 15.05.2015

  Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire împreună cu comunitatea evacuaților de pe Vulturilor 50 organizează Vineri 15 mai, între orele 12.00 si 15.00 o acțiune de protest în fața sediului Primăriei Capitalei (Splaiul Independenței 291-293) prin care solicită urgentarea formalităților privind repartizarea de locuințe tuturor deponenților de dosare evacuați din imobilele de pe strada Vulturilor 50. 

Vineri, 15 mai, se împlinesc 8 luni din momentul în care 100 de persoane ce locuiau in casele de pe Vulturilor 50 au fost scoase în stradă, fără a fi relocate în locuințe corespunzătoare. Pentru că nu primise nici după evacuare un raspuns pozitiv în privința relocării din partea Primăriei Sectorului 3, unde aveau depuse cereri pentru locuințe sociale de mai mulți ani, oamenii au depus dosare de locuință și la Primăria Capitalei, în luna octombrie 2015.  În urma presiunilor constante asupra Primăriei Capitalei din partea rețelei de solidarizare formată din mai multe organizații, o parte din deponenții dosarelor de locuință de pe Vulturilor 50 au fost incluși recent pe lista de repartiții de locuințe, însă până acum nu au primit un răspuns clar privind data la care vor primi repartițiile. Aceștia așteaptă urmatoarea ședință de Consiliu Municipal, în cadrul careia vor fi supuse votului listele de repartiții propuse de Comisia de Anchetă.

Pe durata acestor 8 luni de zile, oamenii au locuit și au protestat în stradă, în tabăra de rezistență de pe Vulturilor. Din luna octombrie 2014 și până în prezent, evacuații merg frecvent la Primăria Capitalei și la Administrația Fondului Imobiliar, unde își are sediul Direcția Spațiu Locativ – inițial pentru completarea dosarelor, iar în ultimele 3-4 luni pentru a se interesa de mersul anchetei sociale și de stadiul soluționarii fiecarui dosar.

   Având în vederea tergiversarea timp de 8 luni de către autoritățile locale a relocării familiilor evacuate și incertitudinea în privința cererilor de locuință ce nu au fost deocamdată inaintate Consiliului Municipal, cât și lipsa unei strategii locative pentru alte zeci de familii ce urmează a fi evacuate din imobilele retrocedate din diverse sectoare ale Capitalei, solicităm:

 

 

Urgentarea formalităților privind repartizarea de locuințe tuturor deponenților de dosare de pe Vulturilor 50. 

    Au trecut 7 luni de la depunerea cererilor de locuință la Primăria Capitalei, iar situația locativă a evacuaților este în continuare incertă. Pe durata acestor luni, oamenii au avut fie opțiunea locuirii în barăcile improvizate din fața fostelor case, fie cazarea în centrele de zi ale Primariei Sectorului 3, în care familiile sunt separate pe criterii de sex. Opțiunea ajutorului de urgenta temporar pentru plata chiriei, oferit si invocat in repetate rânduri de funcționarii de la Primaria de Sector, nu reprezintă o soluție din punctul de vedere al evacuaților. Conform procedurii, evacuații înșisi trebuie să identifice pe piața liberă proprietari dispuși să-ți inchirieze casele unor familii sărace cu mulți copii, la un preț brut de maxim 1000 de ron/luna, bani oferiți de Primărie. Nu numai ca aceasta este o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea familiilor de pe Vulturilor 50, dar ajutorul este oferit pe perioade între 6 și 12 luni, în urma cărora, cel mai probabil, evacuații vor reveni în situația din care au plecat.

Schimbarea radicală a mecanismului instituțional de locuire socială!

Instituțiile responsabile pentru politicile de locuire, Primăria Capitalei, Primăriile de Sector si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sunt direct responsabile și pentru modul defectuos al funcționării acestui mecanism astăzi. Inițierea unei reforme structurale a politicilor locative este imperativă: modul actual de funcționare produce mii de persoane marginalizate în fiecare an. În acest sens, pe termen scurt, cerem simplificarea procedurii de aplicare a dosarului de locuință socială. Pe termen mediu: conlucrarea constantă cu reprezentanții comunităților de evacuați și pe termen lung, către Primăria Capitalei: inițierea unor proiecte de construcții comune cu toate primăriile de sector si cu MDRAP, în scopul prevenirii situațiilor ca cea de pe Vulturilor 50.

 

   Creșterea bugetelor pentru Fondul Locativ de Stat în vederea construirii și/sau achiziționării de locuințe atât pentru evacuați, cât și pentru persoanele al căror venit nu le permite cumpărarea sau închirierea unei case în actualele condiții economice. În prezent, ca urmare a dereglementărilor și anulării drepturilor sociale din ultimii 20 de ani, problemele locative sunt regula și nu excepția. Pe lângă problemele evacuărilor, creșterii numărului persoanelor fără adăpost, prețurilor exorbitante la chirii, ne confruntăm și cu cea a supra-aglomerarii: potrivit datelor EuroStat, rata supra-aglomerării locative în România este cea mai înaltă din UE – 52%, în comparație cu 5-7% în Spania, Franța, 27% în Italia și 40-45% în Ungaria și Bulgaria.

 Blocarea evacuărilor pe legea 10!

Deși din 2014 nu se mai deschid dosare noi pe legea 10, evacuarea proprietăților retrocedate se va desfășura pentru toate procesele pe rol, estimate la ordinul sutelor. Bucureștiul va vedea un nou val de evacuări în urma căruia mii de persoane vor rămâne fără soluții locative. Conform legii, autoritățile locale și municipale sunt direct responsabile de foștii lor chiriași (la ICRAL). Cerem ca orice evacuare pe legea retrocedării să se desfășoare pe principiul CHEIE-la-CHEIE, cu alternativa unei locuințe echivalente și disponibile imediat!

 

Contact:

fcdloc@gmail.com   fcdl.ro

Persoană de contact: Victor Vozian , Telefon: 0734922297

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.