Acum citești
Evacuații din București se solidarizează cu protestele #Colectiv. Vineri 13.11.2015, ora 19.00, Piața Universității

Evacuații din București se solidarizează cu protestele #Colectiv. Vineri 13.11.2015, ora 19.00, Piața Universității

 

 

București 10.11.2015

Solidaritate, colectivitate și denunțarea încălcării drepturilor au devenit normalitatea în ultimele două săptămâni! Tot acestea sunt și principiile care au adunat comunități de evacuați în lupta pentru justiție locativă din ultimii ani. În memoria Mariei Ion și a tuturor victimelor Colectiv, aceste comunități ies în stradă.

Vineri, 13 noiembrie,  se vor împlini 2 săptămâni de la tragedia din clubul Colectiv. 14 zile de doliu pentru cei decedați, 14 zile de așteptare și speranță pentru supraviețuirea și însănătoșirea celor răniți în accident și pentru posibilitățile de acțiune #colectiva împotriva repetării acestuia.

Poveștile victimelor se ridică la suprafaţă, trecând de fumul negru, înnecăcios, al oportunismului. Poveşti precum cele ale lui Adrian Rugină, Florin Popescu şi a Mariei Ion. Primele două poveşti sunt despre curaj si altruism. A treia este despre sărăcie, lipsă de şanse si inegalitate sociala.

Comunitățile de pe Vulturilor, Şerban-Vodă, Rahova, Iacob Andrei și altele asemenea în București sunt formate din mii de oameni în pericol de evacuare. Precum Maria Ion, sunt lipsiți de protecția elementară pe care statul trebuie să o ofere cetățenilor săi. Forțati să accepte munca la negru, lipsiți de asigurările de sănătate, de șomaj și pensie, trăind în locuințe improvizate și nesigure în timp ce așteaptă alocarea unei locuințe sociale – 10 ani au trebuit să treaca până când familia Mariei Ion a primit o locuință. Dar cu ce cost!

Corupția nu înseamnă pur și simplu încălcarea legii pentru propriile interese, înseamnă încălcarea sistematică a drepturilor de sănătate, muncă și locuire a oamenilor. Luate în batjocură de către clasa politică, a venit timpul să ne luăm drepturile înapoi și să facem din lege, legea noastră și nu a lor!  În goana după profit și averi personale, clasa politică, aliată când cu companiile multinationale, cand cu cele autohtone, ne tărăște structurile sociale prin noroi: spitale, locuințe sociale, școli, spații publice, etc… au devenit doar proprietăți pe care ei le tranzacționează ca și cum le aparțin !  La nivelul Bucurestiului, procesul retrocedărilor de proprietăți prin intermediari, soldate cu mii de evacuați nedespăgubiți și nerelocați, sau  mărirea cu peste 100% a facturilor Apa Nova în doar câțiva ani de zile sunt cazuri emblematice în care legi guvernamentale sau locale sunt adoptate pentru a îngroșa profiturile unor grupuri restrânse.

Cele câteva mii de persoane aflate în risc de evacuare se confruntă zilnic cu această nepăsare și corupție, a autorităților și nu numai, de multe ori cu interese de proprietate directe asupra terenurilor vizate. Andrei Chiliman, primarul cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupție, deține proprietăți de peste 280.000 de mp. Un alt primar de sector, Robert Negoiță, are peste 80 apartamente în București și peste 430.000 de mp în terenuri – 60 dintre apartamente și peste 1000 de locuri de parcare ale acestuia au fost scoase deja la vânzare în contul unei datorii către stat de 28 milioane de euro.

Evacuații Bucureștiului, reuniți în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, susținem cauzele și nemulțumirile celor strânși în Piața Universității. Revendicăm, pe lânga justiție penală, angajamente și măsuri concrete în direcția justiției sociale. Accesul la servicii de sănătate, protejarea drepturilor salariaților, protecția chiriașilor evacuați din imobile retrocedate sau a posesorilor de credite ipotecare, evacuați de către bănci – iată câteva dintre chestiunile de interes comun pentru care ieșim în stradă.

Vineri 13 noiembrie, începând cu ora 19.00, ieșim in Piața Universității,  împotriva corupției și pentru recuperarea unor drepturi sociale pierdute în favoarea profitului privat !

 

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.