În data de 25 martie 2025, alături de 24 de grupuri, organizații și rețele active pe teme sociale și de dreptate social-economică am trimis o petiție către Primăria București, cu privire la propunerea de buget pentru anul 2025. Citiți petiția integrală mai jos:
Stimate domnule primar general Nicușor Dan,
Stimate doamne și domni consilieri generali,
Cele 24 organizații semnatare ale acestei petiții vă solicită să vă asigurați ca în bugetul propus pentru anul 2025 să fie prevăzute explicit sumele necesare pentru finalizarea, în acest an calendaristic, a proiectului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326. Având în vedere detaliile pe care vi le prezentăm mai jos (stadiul actual al acestui proiect), vă solicităm să identificați acele sume ce pot fi alocate acum pentru deblocarea șantierului, urmând ca atunci când proiectul de reconfigurare a blocului este finalizat, să includeți restul de bani necesari. De asmenea, vă solicităm să includeți fondurile necesare pentru începerea construcției pentru restul de blocuri prevăzute în proiectul inițial. Din cele opt blocuri prevăzute, în cei cinci ani, suntem blocați la jumătatea primului bloc de locuințe sociale.
Proiectul de construcție de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr 322-326 a fost votat de Consiliul General al Municipiului București în anul 2020 (în ședința din 30.04.2020, proiectul este disponibil aici). 114 familii au primit note de atribuire pentru apartamentele din primul bloc aflat acum în construcție. Cu toate acestea, în ultimii patru ani, șantierul din Prelungirea Ghencea a fost mai degrabă în conservare, demersurile autorității publice pentru finalizarea primului (din cele opt blocuri prevăzute în PUZ) fiind aproape inexistente.
De-a lungul celor patru ani am trimis nenumărate scrisori către dumneavoastră, primarul general, și către consilierii generali. Cu toate acestea, mereu au fost invocate probleme tehnice și birocratice pentru amânarea finalizării proiectului. Acum, în martie 2025, ne aflăm în blocajul reproiectării acestui imobil. Conform unui răspuns primit de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, instituția a contractat S.C. Trustul de Clădiri Metropolitane București pentru a reproiecta blocul care deja este în construcție. Conform răspunsului primit, sunt două elemente din proiect ce trebuie regândite – parcare sistem Klaus și faptul că apartamentele erau prevăzute cu centrale termice individuale. Conform copiei contractului, termenul pentru livrarea acestui proiect și a avizelor necesare este 30.04.2025. Odată în plus, Primăria Municipiului București, prin DGASMB, ne-a transmis că nu poate estima când imobilul va fi finalizat până când proiectul companiei Trustul de Clădiri Metropolitane nu va fi finalizat.
De aproape 5 ani asistăm la o lungă listă de pretexte pentru care un proiect fundamental pentru persoanele vulnerabile din acest oraș și care au dreptul legal la o locuință socială este amânat. Prin prezenta scrisoare vă solicităm să dați dovadă de înțelegere cu privire nevoia urgentă de politici de locuire care să asigure un trai minim decent pentru cei mai vulnerabili din București și să bugetați toate sumele necesare pentru finalizarea proiectului în 2025.
Conform răspunsului primit de la DGASMB, bugetul pentru finalizarea imobilului va putea fi estimat la finalizarea contractului de reproiectare. Cu toate acestea, vă rugăm să analizați posibilitatea de a aloca sume necesare pentru continuarea proiectului independent de cele două elemente ce trebuie modificate în proiect (sistem de încălzire centralizat și parcarea Klaus). Având în vedere că șantierul este relativ abandonat de ani de zile, suntem convinși că pot fi făcute lucrări în afara acestor două aspecte ce trebuie modificate.
Facem această solicitare în virtutea unei lungi istorii în care familiile care au primit note de atribuire, alături de noi, grupurile civice, am militat, an de an, pentru introducerea unor linii bugetare pentru acest imobil. De fiecare dată a fost un efort consistent să convingem Primăria Municipiului București să reia proiectul de construcție.
Conform informațiilor furnizate de către Direcția Spațiu Locativ și cu Altă Destinație, din 2021 și până acum au fost alocate 61 locuințe sociale. Pentru o populație de dimensiunea Bucureștiului și raportat la numărul de familii care sunt pe liste de așteptare (uneori chiar decenii la rând), considerăm că numărul este ridicol de mic. Criza locuirii despre care acum se vorbește la nivelul întregii Uniuni Europene nu poate fi rezolvată prin pretexte birocratice și amânări succesive de finalizare a proiectelor de construcții de locuințe sociale. Protecția socială trebuie să înceapă de la o locuință stabilă și sigură. În lipsa statului, persoanele care nu își permit o locuință minim decentă din cauza veniturilor reduse vor ajunge într-o situație de vulnerabilitate încă și mai profundă. Iar faptul că Primăria Municipiului București nu prioritizează finalizarea celor opt construcții destinate locuirii sociale este, în opinia noastră, un semn de abandon al agendei sociale.
Semnatari,
ActiveWatch
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Asociația Quantic
Mad Pride România
Asociația Pe Stop
RomaJust Asociația Juriștilor Romi
Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)
Asociația O2G – Ofensiva Generozității
Consiliul Național al Dizabilității din România
Asociația SOMARO – Magazinul Social
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA
Asociația ADO – arta pt drepturile omului
Asociația Culturală Gabriela Ionescu și Slavomir Popovici/ Platforma de cultură queer art200
Centrul FILIA
Asociația Acting Works
Centrul de Resurse Juridice
Asociația Feminism România
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS
Fundația PARADA
Asociația Samusocial
Asociația Sprijinirea Integrării Sociale
Asociația Accept
Cooperativa pentru cercetare și acțiune politică “Ecaterina Arbore”
ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice