Acum citești
Portrete de evacuați – Petre Gheorghe si Șercăianu Georgeta

Portrete de evacuați – Petre Gheorghe si Șercăianu Georgeta

 

ACTUALIZARE 25.11.2014

In urma evacuarii din General Dona nr.9 , am mers impreuna cu evacuatul Petre Gheorghe la Primaria Sectorului 1, Serviciul Fond Imobiliar, pentru completarea dosarului de locuinta cu procesul verbal de executare silita. Dat fiind faptul ca oamenii locuiau fara titlu, fiind gazduiti informal de un chirias AFI, care a decedat, cererea lor de locuinta nu poate fi analizata prioritar ca venind din partea unui chirias evacuat din casa nationalizata. Acesta este si motivul pentru care nu pot aplica nici pentru ajutorul de urgenta pentru plata chiriei, conform Hotararii Consiliului Local nr 48/2006.

Singura optiune a familiei Gheorghe in acest caz este ca cererea lor de locuinta sa intre la categoria „cazuri sociale”, adica a persoanelor cu venituri scazute, sau a familiilor numeroase, ce nu-si permit inchirierea unei locuinte, iar astfel de cazuri sunt cateva mii, potrivit sefei Serviciului Fond Imobliar. Tocmai datorita numarului mare de cereri depuse, Petre Gheorghe nu poate fi inclus decat pe listele de prioritati pentru anul 2015, care vor fi analizate de o comisie a primariei de abia in toamna anului viitor.

Pentru a prinde insa lista de prioritati pentru 2015, Petre va trebui sa-si completeze cat de curand dosarul cu alte cateva acte :

– copie dupa actul de proprietate al persoanei la care si-a facut buletinul de sector 1 (care este insa reticenta in a-i pune o copie la dispozitie);
– o adeverinta fiscala de la taxe si impozite (pe care o poate obtine doar daca achita o amenda veche de 200 RON, o suma substantiala pentru aceasta familie);
– si, pentru a fi inclus la cazurile sociale de familii cu copii si a primi un punctaj mai avantajos, trebuie sa se casatoreasca cu concubina sa, mama copiilor, lucru pe care cei doi l-ar fi facut demult, daca si-ar fi permis cheltuielile pentru actele necesare casatoriei.

Data fiind situatia economica in care se afla – salariu de 600-700 de lei, completat ocazional de munci cu ziua pe santier, 3 copii in intretinere, pentru 2 dintre care plateste si gradinita, este putin probabil ca acest om sa continue demersurile pentru obtinerea (oricum putin probabila) unei locuinte subventionate. Astfel, aceasta familie va fi nevoita sa ia calea „descurcarii pe cont propriu”, ca si multe alte familii marginalizate din acest oras cu un buget de miliarde.

 

poza 2 portret

Petre Gheorghe și Șercăianu Georgeta locuiesc de aproximativ 3 ani într-o casă din sectorul 1, str. General Dona nr 9. Au 3 copii minori în întreţinere. Au fost găzduiți în schimbul plăţii chiriei şi utilităţilor de către titularul contractului de închiriere cu Administrația Fondului Imobiliar – Mihalceanu Ion, care locuia la țară. După decesul acestuia și până în prezent, au achitat la zi toate utilitățile și serviciile aferente.

Georgeta este angajată la o firmă de curierat, iar Gheorghe munceşte la negru pe şantier. De curând au depus şi cererile de înscriere la gradiniţă pentru 2 dintre copii.  Îi ia groaza când se gândesc la ziua evacuării, întrucat veniturile nu le permit în acest moment închirierea unei locuinţe la pretul pieţei şi se tem că le vor fi luaţi copiii de cei de la Protectia Copilului în momentul în care vor ajunge în stradă. Gheorghe şi Georgeta au încercat să ajungă la o înţelegere cu executoarea ce urmează să-i evacueze  şi i-au cerut amânarea evacuarii cu 60 de zile, până cand reuşesc să-şi pună ceva bani deoparte, însa fără succes până acum.

poza 3- casaCasa în care locuiesc a fost retrocedată fostului proprietar Andronescu Ghika Serban-Constantin Nicolae, în fapt succesoarei acestuia, Andronescu Ghika Constanța. Cererea doamnei Andronescu a fost respinsă de Primăria Capitalei în anul 2005, însă a fost acceptată prin decizia Curţii de Apel din ianuarie 2008, ce a anulat dispoziţia Primăriei. Andronescu Constanţa a devenit proprietara unui teren de 700m² care include 2 case : una pe strada General Dona şi cealaltă pe Str. Luigi Cazavillan. Pentru că unii dintre chiriaşii de pe General Dona nr 9, vecini ai lui Gheorghe în ultimii 3 ani, s-au judecat cu proprietara, evacuarea a fost amanată cu 6 ani. În anul 2013 Gheorghe şi familia sa au fost citaţi la Judecătoria Sectorului 1 în procesul deschis de proprietară. Gheorghe a mers în instanţă cu un avocat din oficiu, neavând posibilitatea de  a angaja unul.  În martie 2014 instanţa a dispus evacuarea, iar pe data de 12 iunie 2014, în urma unui alt proces deschis la Judecatoria Sectorului 5 de biroul de executori judecătoreşti Titu Adriana, a fost dispusă executarea silită a lui Gheorghe, Georgeta şi a celor 3 copii ai lor. Acelaşi birou de executori le-a trimis o înştiinţare potrivit căreia evacuarea este programată în data de Joi, 24 iulie 2014, ora 10.00.

Cazul  Georgetei este emblematic pentru parcursul unei persoane afectate de legea retrocedărilor : până la vârsta de 23 de ani (acum având 36 de ani) a locuit cu mama, tata şi fraţii ei într-o altă casă naţionalizată de pe Şerban Vodă 18-20, sector 4.  Tatăl ei, angajat al unei întreprinderi de salubrizare de stat,  fusese repartizat într-o locuinţă ICRAL la începutul anilor ’90. La câțiva ani după ce s-au mutat acolo, au aflat că există o notificare de revendicare a casei, însă proprietarul de drept nu a mai apărut niciodată, pentru că a decedat înainte ca instanța să dispună restituirea. Georgeta spune ca au locuit o bună perioada acolo, pana când a aparut un moștenitor  – un oarecare domn Voicu, care la rândul său a vândut drepturile litigioase unei alte persoane, care i-a și evacuat în anul 2002.  Tatăl Georgetei a decedat cu puțin timp înaintea evacuării,  iar soția și cei 5 copii (dintre care câțiva minori) au ajuns în stradă și s-au descurcat cum au putut : timp de aproximativ 2-3 ani au locuit chiar în stradă, într-o locuință improvizată sub un paravan, în zona Mitropoliei, apoi unii s-au căsătorit și s-au mutat cu partenerii lor, iar ceilalți pe la  rude, prieteni. Georgeta s-a mutat cu partenerul ei, Gheorghe, iar mama lor, pensionară, este gazduită și acum de o rudă. În toți acești ani, nici familia Georgetei, nici Petre Gheorghe nu au depus cereri de locuință socială, bazându-se pe propriile resurse, dar și pentru că nu au fost îndrumați de nimeni în direcția asta, spun cei doi.

În luna iunie 2014, Gheorghe a mers la Primăria Sectorului 1 pentru pentru a-și depune cererea de locuință socială. Cerea nu i-a fost acceptată pe motivul lipsei certificatului de căsătorie între acesta și concubina sa. Legea locuinței nr. 114/1996 nu prevede însă obligativitatea căsătoriei dintre deponentul cererii, respectiv tatăl copiilor, și mama copiilor, ca și precondiție pentru acordarea unei locuințe sociale. Îndrumat în alcătuirea dosarului de către un membru al Frontului și incurajat să insiste pe respectarea drepturilor sale locative indiferent de starea sa civilă, Petre Gheorghe a depus cererea de locuință socială în data de 22 iulie 2014, iar a doua zi, pe 23 iulie, FCDL a depus un memoriu explicativ ce a fost atașat dosarului și în care solicita Primăriei Sectorului 1:

–  Atribuirea unei locuințe sociale conform prevederilor legii nr. 114/1996

– Acordarea în regim de urgență a ajutorului pentru chirie într-o locuință privată

– Până la soluționarea situației locative prin una din aceste 2 căi, cazarea familiei într-o locuință provizorie, pentru a preveni ajungerea ei în stradă.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire este alaturi de oamenii din General Dona nr. 9 în ziua evacuării.

Evacuarea foștilor chiriași din imobilele naționalizate retrocedate, fără asigurarea unei locuințe decente, a devenit un fenomen de masă, cu consecințe dezastruoase asupra calității vieții și situației sociale a locuitorilor în cauză. Scăderea speranței de viață, deteriorarea sănătății, declanșarea unor boli cronice (diabet, boli de inimă etc.) ca urmare a condițiilor de stres și presiunii psihice, abandonul școlar, dificultatea găsirii unui loc de muncă, dezmembrarea familiilor, transformarea foștilor chiriași în persoane fără adăpost, sunt fenomene curente, specifice tranziției post-decembriste și legate intrinsec de fenomenul retrocedărilor în natură. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire își propune să documenteze, arhiveze și facă publice portrete și istorii personale ale oamenilor care trec prin aceste experiențe traumatice, simptomatice pentru violența proceselor de transfer al capitalului și proprietăților dinspre stat înspre mediul privat.  

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.