Acum citești
REALITĂȚI URBANE LA UN PAS DE NOI

REALITĂȚI URBANE LA UN PAS DE NOI

Articol de Miruna Tîrcă

”Într-o seară am primit un telefon care mă anunța că în mai puțin de 3 luni voi fi evacut”.

”Există un mort care cheamă în judecată chiriașii..”

”Sunt un potențial evacuat…”

”Suntem desconsideraţi şi dezumanizaţi; şi demoralizaţi din punct de vedere psihic;”

”Presiuni și proteste – singura potecă pe care putem merge”

”Aveam contestație la hotărârea de evacuare aprobată prin hotărâre prezidențială – și a venit executorul judecătoresc și tot m-a dat afară!”

”Acum 4 ani am primit prima înștiințare, de la un birou de avocatura care cumpărase dreptul de proprietate asupra imobilului în care stau”

”Haideți să punem punctul pe I, să începem să ne facem bannere și voci pentru a striga. Să fim solidari..”

”Din toată curtea, mie singur mi-a venit evacuarea!”

”E strategia asta, sa te pună să stai într-o garsonieră de 12mp, cu 6 copii, dintre care alți copii, adică nepoți. E o strategie să te facă să refuzi!”

„Este irelevant să dea Primăria 2 camere pentru 13 persoane. Nici în picioare nu ai avea loc!”

„Vrem să ne facem auziţi!”

”Se trezesc înainte de Crăciun cu procese de evacuare..”

”Adevărul trebuie să circule!”

”Trebuie să facem cumva să dăm la o parte măcar puțin din caracatița juridică, să demascăm avocații escroci care iau abuziv proprietățile oamenilor…”

Replicile de mai sus nu sunt secvențe din scenariul unui film de acțiune, ci replici reale, care au fost spuse de oameni reali în cadrul Forumului pentru Justiție Locativă, care a avut loc în zilele de 21-23 martie 2014, la sediul Tranzit din strada Gazelei, București. Forumul a fost organizat de FCDL Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire și a fost un eveniment în premieră în București.

fjl1 

Am ajuns la Forumul Justiției Locative organizat de FCDL, în prima zi. Știam că în program (https://www.facebook.com/events/654476684599601/), la ora la care ajungeam, erau prevăzute niște prezentări. Când am ajuns, surpriză: programul era cu totul decalat, iar înăuntru, în sediul Fundației Tranzit care a găzduit evenimentul, am găsit cea mai eclectică adunare de oameni la care am mers în ultimul timp: persoane aflate în situație de evacuare, membrii de toate vârstele din familiile lor, activiști, artiști, tineret urban, un prof de pe la Arhitectură, o profă universitară de prin Cluj, directorul de la (fostul) Green Hours etc.

fjl6

Adunarea era însuflețită, mai vie ca orice prezentare, chiar dacă poveștile pe care le-am auzit acolo au fost despre suferință, nemulțumire, precaritate, evacuări, oameni care au locuit în stradă, luptă în van cu autoritățile și cu firme gigantice de avocatură care fabrică acte și titluri de proprietate. Însă faptul că o mână de oameni aflați în astfel de situații s-au adunat la un loc, s-au cunoscut cu alții care trăiesc situații similare, au narat experiențele în fața unui public divers, au problematizat și s-au gândit împreună la posibilități de acțiune, reprezintă cu siguranță un mare pas înainte în procesul complicat de a descâlci astfel de probleme și de a le găsi soluții. 

 

Citeşte articolul complet la: http://laboratorul-urban.blogspot.ro/2014/04/realitati-urbane-la-un-pas-de-noi.html.

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.