Acum citești
Evacuare pe str. Regina Maria

BOR – investiții în imobiliare.
Toamna cresc prețurile la imobiliare dar și numărul evacuărilor

Pe 7 noiembrie, miercuri, o nouă evacuare a avut loc! De data aceasta, patru familii, cam douăzeci de persoane de pe Regina Maria, foarte aproape de Piața Unirii.
Locul e și foarte aproape de Patriarhie, și nu întâmplător: interesele imobiliare ale spațiului sunt direct ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Numărul 16 – și alte imobile pe lângă – sunt în proprietatea Arhiepiscopiei și aceasta are drept de vânzare după bunul plac. La evacuare li s-a zis oamenilor că trebuie să plece din cauza riscului seismic al clădirii dar pe stradă se știe că pur și simplu s-a găsit un cumpărător.

Ca să pacifice oamenii, Arhiepiscopia le-a promis bani pentru chirie câteva luni. După ce și-au dat cuvântul, au început să negocieze cu oamenii să scadă banii la un sfert. Și să convingă famiile să acopere cheltuielie de judecată și evacuare: aproape 3000 de lei.
De fapt, ce se întâmplă la o evacuare?

Vine DGASPC-ul: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului este onbligată să se prezinte și să aibe grijă de ce se întâmplă cu copii, atât în timpul cât și după evacuare. Tot ei vin cu soluția „salvatoare”: copii să meargă cu mamele la adăpost și bărbații familiei să meargă separat. Însă despărțirea familiilor este inacceptabilă – și oamenii aproape întodeauna refuză. Tot ce s-a obținut în această direcție este crearea unui etaj special pentru evacuați la adăpostul de la Pallady, unde aceștia pot sta împreună, toată familia. Aici locuiesc cei de pe Vulturilor și de pe Sfinților care nu au primit locuință socială. Din păcate însă, nu mai sunt locuri.

Vine – eventual – cineva de la Spațiu Locativ. Direcțiile de Spațiu Locativ, cele de sector și cea Generală sunt cele care alcătuiesc dosarele pentru locuință socială. Sunt și cele care organizează comisiile care distribuie acele 3-4-5 locuințe pe an – pentru toate cele câteva mii de dosare depuse în fiecare an. Bineînțeles, nu există locuințe de dat. Altceva ce pot oferi este un ajutor de chirie pentru o perioadă limitată. Asta doar dacă evacuații vin cu un contract semnat pe suma respectivă. Și cum Bucureștiul e plin de proprietari care abia așteaptă să facă contracte înscrise la ANAF, fără avans și unor familii mari, cu copii – cum sunt de obicei evacuații – se bate palma un-doi. De fapt, puțini evacuați apucă să-și exercite dreptul al chirie subvenționată.

Vine reprezentantul sau reprezentanții evacuatorului. În cazul acesta, de la biroul de presă al Arhiepiscopiei. Întptdeauna persoana aceasta e păzită de niște forțe de ordine, private sau de stat, sau ambele, în funcție de cât de strânse sunt „relațiile”. Pe Regina Maria au rămas în permanență o echipă de pază pentru a reaminti permanent oamenilor că nu au voie să se reîntoarcă acasă și că dacă încearcă ceva, iese urât.

Vine Jandarmeria. Sau poliția locală. Sau ambele. În funcție de caz, mai mulți și mai bine înarmați, rolul lor e să bage frica în oameni atât de tare încât să semneze orice li se pune sub nas, inclusiv – și asta se întâmplă de cele mai multe ori – că pleacă de bunăvoie, că se angajează să plătească cheltuielile de judecată, că nu vor avea pretenții de compensare pentru îmbunătățirile făcute în imobil. Aici, jandarmeria a încuiat frumos clădirea, cu toate lucrurile oamenilor înăuntru, inclusiv telefoane şi tot. Fără prea multe explicații, le-au zis că abia pe 10 noiembrie vor putea intra să îşi ia lucrurile. De ce? Ce contează? Așa e și gata.
Ca în fiecare toamnă, prețurile cresc direct proporțional cu evacuările. Primele pe listă sunt întotdeauna familiile, comunitățile cele mai vulnerabile dar e doar o chestiune de timp până când evacuări, popriri și executările sunt la ordinea zilei pentru mult mai multe persoane. Până atunci gentrificarea orașului, mărirea chiriilor și a metrului pătrat după bunul plac al pieței imobiliare ne afectează pe toți și toate.
Toamna se numără banii pe imobiliare și tot toamna se numără evacuații.FCDL susține dreptul oricui pentru o locuință decentă indiferent de statutul legal în care se află!
Nici o evacuare fără relocare! Orice ieșire din locuință trebuie să se facă cheie la cheie: doar dacă se încheie un contract pentru o licuință echivalentă și convenabilă familiei ÎNAINTE de evacuare!
Cerem blocarea oricăror înstrăinări din stocul de locuințe sociale ale Primăriei și sporirea urgentă a acestuia!
https://www.facebook.com/675979395796221/photos/a.723002221093938.1073741828.675979395796221/1595673427160142/?type=3&theater

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.