Acum citești
Locuințe, nu umilințe! Protestul celor aruncați în stradă. Joi, 10 Aprilie, orele 12-16, în fața Primăriei București

Locuințe, nu umilințe! Protestul celor aruncați în stradă. Joi, 10 Aprilie, orele 12-16, în fața Primăriei București

aruncati in

Evacuații Bucureștiului își cer drepturile! Ne adunăm pentru un protest la Primăria Capitalei, pentru că doar împreună ne putem face auziți!
Evacuați și alte persoane ale căror drepturi locative sunt afectate, uniți în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, chemăm la protest pe oricine solidar cu cauza noastră: vrem locuințe nu umilințe!

Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. Oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației. Aceasta îi obligă să facă nenumărate drumuri pentru a completa un dosar de locuință socială doar pentru a-i trata apoi ca pe niște cerșetori, atunci când de fapt solicită ceea ce li se cuvine de drept. Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentând consecinţele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare. Doar legând aceste cazuri unele de altele ne putem da seama cât de amplă şi gravă e situația. Şi doar împreună începem să le rezistăm cu adevărat!  Vă chemăm să vă alăturaţi pentru că la un loc suntem mai vizibili, mai greu de descurajat şi umilit.

Revendicările noastre în fața Primăriei Capitalei sunt:

– Asumarea unui angajament permanent de prevenire a ajungerii în stradă a chiriașilor din casele naționalizate, prin asigurarea relocării acestora în locuințe corespunzătoare cel târziu în ziua evacuării, în conformitate cu Art.5 din Legea 112/1995.
– Soluționarea de către Consiliul Municipal a cererilor de locuințe din partea evacuaţilor în termen de 1 an de la data depunerii, în conformitate cu art.15 din OUG nr. 40/1999.
– Publicarea numărului actualizat de cereri de locuințe nesoluționate ale persoanelor evacuate din casele naționalizate.
– Estimarea numărului de persoane ce vor fi evacuate în 2014 , pornind de la dispozițiile de retrocedare emise de primarul general.
– Publicarea sumelor actualizate din fondul de locuințe al Municipiului București destinat persoanelor evacuate din casele naționalizate.
– Revizuirea dispozițiilor de retrocedări de imobile bazate pe acte, identități sau semnături false, cât și în lipsă actelor doveditoare de împroprietărire.
– Eliminarea piedicilor în depunerea dosarelor de cerere de locuința socială direct la Primăria Capitalei.
– Trecerea în fondul locativ destinat chiriașilor evacuați a caselor și apartamentelor nefolosite permanent, aflate în proprietatea Primariei Capitalei;
– Respectarea legii ANL, care prevede alocarea de fonduri inclusiv pentru locuinte sociale.
– Soluţionarea cazurilor persoanelor ce locuiesc fără baze legale, sfătuite de personalul primăriei să ocupe case goale pentru a li se întocmi contracte de închiriere ulterior.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platformă activistă ce are ca misiune afirmarea și apărarea drepturilor locative în fața abuzurilor. FCDL este inițiat de persoane evacuate și amenințate cu evacuarea din București și cuprinde, pe lângă acestea, rude, prieteni, activiști, artiști și ong-iști.
Urmăriți știrile şi activitățile noastre pe frontulcomun.ro și pe canalele de instagram și facebook.

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.