Acum citești
Manifestul marșului pentru locuire

Manifestul marșului pentru locuire

Astăzi, 4 noiembrie – ora 14:00 – ne vedem în fața Teatrului Național BUCUREȘTI, Universitate (la ieșirea din pasaj) la Marșul pentru locuire organizat împreună cu E-Romnja

🏠 Într-o lume a războaielor unde numai interesele investitorilor contează, costurile vieții devin tot mai mari și mai greu de susținut pentru oamenii obișnuiți. Salariile sunt foarte mici, iar întreținerea, lumina, mâncarea – tot mai scumpe. O familie cu doi copii are nevoie de aproape o sută de milioane de lei pe lună ca să trăiască! Câtă lume câștigă acești bani?

🏤Chiriile au ajuns imposibil de plătit, și pentru cei mai mulți, de rate nici nu se pune problema. Gândul că nu vom mai avea unde sta sau că deja nu avem unde sta ne distruge corpul și sufletul.
Locuirea ar trebui să fie un drept fundamental, dar este în prezent o grijă copleșitoare și o lipsă care ne pune viața în pericol.

⏏️Evacuările forțate care au avut loc în ultimul an, dictate ca de obicei de interesele private, au lăsat pe drumuri foarte mulți oameni.

Cei mai afectați au fost cei care, pe lângă faptul că nu au bani, se confruntă și cu discriminări multiple.

Lipsa unei case e cu atât mai gravă pentru persoanele rome, pentru cele cu dizabilități, pentru mamele singure, pentru supraviețuitoarele violenței domestice, pentru pensionarii cu venituri minime și pentru persoanele LGBTQI+.

Criza locuirii afectează enorm viețile oamenilor care aparțin acestor categorii.

Iar autoritățile doar se prefac că își fac datoria când vine vorba de oamenii evacuați!

🚫Ajutorul de chirie este extrem de greu de accesat. Piața chiriilor este profund rasistă și clasistă. În cazul anumitor primării, trebuie să stai cel puțin 30 de zile la adăpostul de noapte unde sunt niște condiții extrem de grele și familiile sunt despărțite, ca să primești ajutorul de chirie! Acesta nu e deloc un sprijin adevărat! Mai ales în lipsa unui fond suficient de locuințe sociale și în lipsa unui mecanism funcțional prin care cei care au nevoie să primească repede locuință socială.

🚫Primăriile nu își fac datoria! Nu asigură dreptul fundamental la locuire! Blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea încă nu este gata, deși a fost început acum mai bine de 3 ani! Alte 7 blocuri au fost promise dar nici măcar nu au fost începute! Fondurile naționale și europene pentru construirea de locuințe sociale nu sunt accesate de primării!

🚫Criza locuirii îi afectează masiv pe toți oamenii care aparțin categoriilor multiplu discriminate: persoane rome, persoane queer, mame singure, pensionari, persoane cu dizabilități, persoane cu venituri foarte mici.

❗Și afectează, în general, viețile tuturor celor care nu dețin proprietăți și averi. Suntem foarte multe persoane în aceste situații!

Criza locuirii ne privește pe toți și rezolvarea ei NU este responsabilitatea fiecăruia dintre noi în parte.

❗Indiferent cât am munci, cei mai mulți nu ne vom permite case decente, din cauză că acestea sunt pur și simplu prea scumpe.
Ieșirea din criza locuirii nu înseamnă să facem datorii la bănci și la firme de creditare.

✊🏽 Soluția stă în construirea de locuințe publice, sociale și în plafonarea chiriilor de către stat. Doar astfel oamenii își vor putea permite cu adevărat o casă, fără ca asta să însemne distrugerea sănătății psihice și fizice.

Ieșim astăzi la marș pentru că locuirea e un drept fundamental al tuturor, nu un merit sau o reușită individuală!

✊🏽Nu ne e rușine să ne cerem dreptul fundamental la o casă!

Ieșim în stradă ca să strigăm: stop evacuării forțate, nedrepte, deseori și ilegale, fără relocare adecvată.

Ieșim în stradă pentru că primăria nu-și face datoria de a construi locuințe sociale care să acopere nevoile populației.

Ieșim pentru că statul refuză să plafoneze chiriile și să pună pe primul loc interesele oamenilor, nu pe ale investitorilor!

Ieșim în stradă pentru că veniturile noastre rămân mici în timp ce chiriile cresc, facturile cresc, prețul la mâncare crește.
Suntem sute de mii de oameni care ne confruntăm cu aceste nedreptăți!

❗Autoritățile locale sunt responsabile prin lege să ne asigure locuire decentă, atunci când veniturile noastre nu ne permit!

✊🏽 Vom ieși la marș în fiecare an și de câte ori este nevoie, până când Primăria Bucureşti și primăriile de sector vor construi și aloca locuințe sociale pentru toată lumea!

❗Peste 20.000 de familii au un dosar depus și aflat în așteptare!
Primăria, fă-ți datoria!

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.