Vă prezentăm mărturii ale persoanelor care se luptă pentru finalizarea proiectului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, primul astfel de proiect al Capitalei în ultimii 30 de ani, pe care Primaria Municipiului Bucuresti îl tărăgănează deja de un an jumate!
„Am dosarul de locuință socială depus din 2016, dar nu a fost ușor. Am cerut o audiență la doamna Firea, că aveam cancer la colon și dormeam pe străzi cu copiii.
Dacă vrei să lupți pentru o locuință socială nu e greu să faci actele anual. Mai greu e să aștepți să se facă blocuri sociale…
Mi-este mai greu acum, de când am primit repartiția, decât mi-era în fiecare an după ce-mi depuneam actele și așteptam un răspuns. Am umblat peste tot și ne-au tot amânat cu finalizarea blocului – m-am îmbolnăvit de nervi și stres – și ne-am tot lovit de uși închise.
Situația stă în felul următor: s-a făcut un contract, în care Trustul de Clădiri Metropolitane București și Compania Municipală Imobiliară București au zis că vor finaliza blocul social din Prelungirea Ghencea la sfârșitul lui iunie. S-au amânat de două ori lucrările. Acum ne-au spus că în octombrie-decembrie termină, dar nu mai cred nimic.
Ne-am adunat în fața primăriei capitalei împreună cu Activewatch și FCDL și am cerut audiență la primarul capitalei de la care nu am primit niciun răspuns. Am fost deja la domnul Horia Tomescu și luna aceasta, dacă mă primește, ar fi a doua oară când merg. Am depus cerere în luna martie, iar în aprilie ar fi trebuit să mă cheme. Să vedem acum…
Ce e important să știe lumea despre lupta noastră?
Am luptat și ne luptăm în continuare pentru finalizarea blocului!
Lumea ar trebui să ne susțină pentru că mulți dintre noi nu am avut locuință. Eu una am fost la casa de copii, imediat după revoluție ne-au dat afară din cămin doar cu diploma de școală profesională și cu certificatul de naștere. Nu ne-au îndrumat nicăieri, pur și simplu ne-au dat afară din cămin.
Oamenii din afara grupului Ghencea ne pot susține fiind alături de noi, cum ați fost și voi de la FCDL și Activewatch. Eu m-am mutat într-un centru, pentru că proprietara a dat garsoniera la vânzare și, efectiv, nu aveam unde să mă duc cu cei doi copii ai mei.
Persoanele care sunt în aceeași situație ca noi trebuie sa aibă energie și curajul de a lupta cu primăria indiferent de situație, să nu se lase și să lupte pentru problemele lor. Doar atât le zic, curaj și să lupte cu statul, pentru dreptul lor.
Ce mesaj am pentru Primăria Municipiului Bucureşti?! Multe, dar mă abțin. Doar un lucru pot spune aici – nu e transparență și nu își fac datoria cum trebuie. Una zic și fac alta, nu au curajul responsabilității.”
„De 25 ani așteptăm o locuință de la statul român!
După atatea drumuri, audiențe la Primăria Sector 2, la Primăria Generală, având dosar la acestea pentru locuință socială, după evacuarea din casa naționalizată, am primit într-un final repartiție pentru locuință. Dar ne-am lovit din nou de probleme din partea statului!
După proteste în fața primăriei generale pentru continuarea lucrărilor la acest bloc social – din cauză că nu se respectă datele pentru finalizarea acestuia și din cauza problemelor de finanțare – au reînceput lucrările. Ni s-a promis alt termen de finalizare…
Din fericire, Primăria Sector 2 (îi mulțumim pe această cale) ne-a oferit ajutorul de chirie până la finalizarea blocului, dar încă nu se știe sigur dacă vor termina la data la care s-a promis.
Vă rugăm să vă țineți de cuvânt pentru că am așteptat prea mulți ani pentru o locuință. Sunt familii cu probleme de sănătate, bătrâni, foarte obosiți de atâtea drumuri și chinuiți.”
„Am fost evacuată dintr-un imobil retrocedat, dar retrocedat dubios de către Primăria Capitalei. Spun asta pentru că adevărații proprietari, fiul și nora lor, au locuit în același imobil, iar după decesul ultimului moștenitor, noi, locatarii, am depus actele pentru a ne cumpăra apartamentele.
Însă s-a constatat că la respectivul imobil nu mai există proprietari sau moștenitori și au venit evaluatorii pentru a stabili prețul fiecărui apartament. Dar surpriză: au fost alegeri și s-a schimbat primarul și odată cu venirea acestui individ, au venit și „moștenitorii” imobilului.
În 2002 a început calvarul pe la ușile tribunalului, cu noi toți vecinii, dar în 2010 dosarul a rămas definitiv și a urmat să fim evacuați. Am fost aruncați ca niște „animale” din locuința în care mi-am trăit viața și copilăria, fără să se mai gândească sau să se mai intereseze cineva de soarta celor evacuați din imobilele retrocedate de către toate primăriile din țară…
Am depus toți dosarele pentru o locuință socială la Sectorul 2 în septembrie 2002 (Primăria capitalei a refuzat să ne primească dosarele la vremea respectivă), și ulterior în 2013 eu am depus dosarul și la Capitală. Am avut grijă să actualizez dosarul an de an.
Acum se fac 20 de ani de așteptari, de speranțe și mai ales de umilințe din partea „lucrătorilor statului”, și de mii de euro plătiți pe chirie. Este foarte greu să plătești lunar o chirie de 300-350 euro și să-ți mai rămână bani și pentru plata utilităților, medicamente acolo unde e cazul și mâncare, care este mai scumpă de la zi la zi și tinde să ajungă un lux..
În septembrie 2020, după 18 ani, am văzut luminița de la capătul tunelului.. Primarul de atunci a atribuit locuințe la 114 familii, conform listei de priorități pe 2020 în blocul social (aflat în construcție) din Prelungirea Ghencea..
Eram toții cu lacrimi în ochi de fericire, dar ca și în trecut, au fost alegeri și s-a schimbat primarul, iar locuințele repartizate au rămas doar un vis frumos… Dar nu ne vom lăsa bătuți!
Viceprimarul Horia Tomescu ne sugera să facem un credit pentru locuință, dar din păcate noi nu avem salariul pe care-l încasează dânsul de la primărie din banii publici și nicio bancă nu acordă împrumuturi când pensiile sunt așa mizere. Iar dacă am fi avut această posibilitate cred că nimeni nu ar fi așteptat atâta timp ca să construiască ceva primăria sau să se „elibereze” vreun apartament..
Primarii și consilierii ar trebui să știe că au fost votați și trimiși pe acele scaune călduțe ca să lucreze în folosul comunității, nu în folosul propriu – sunt plătiți din bani publici și nu ar trebui să ne privească cu superioritate pentru că noi, bucureștenii, i-am investit în acele posturi!
De ce ar trebui sa ne susțină cât mai multă lume?
Pentru că există multe, foarte multe familii care au nevoie de un acoperiș deasupra capului, pentru că este un drept al fiecărui cetățean al acestei țări să aibă o locuință. Lumea trebuie să ne susțină pentru finalizarea blocului dar și pentru începerea lucrărilor la celelalte blocuri care sunt prevăzute în acest ansamblu de locuințe sociale!”
„Peste câteva luni, se vor împlini 20 de ani de când am depus dosarul pentru o locuință. Am fost evacuată dintr-un apartament retrocedat.
Am depus dosarul la PMB și după câțiva ani ne-au trimis dosarele la primăriile de sector. An de an, am tot depus acte peste acte, bani cheltuiți, umilințe îndurate din partea autorităților statului…
Când în sfârșit mi s-a atribuit un apartament într-un imobil în construcție, bucuria a fost imensă. Acest eveniment se întâmpla în 2020 și de atunci, eu și alte 113 familii așteptăm să se finalizeze imobilul. Interesele, luptele intense și rivalitățile din PMB împiedică finalizarea acestui imobil.
În toată Europa, primăriile construiesc, în regie proprie sau în parteneriat, locuințe pe care le închiriază. Chiriile sunt sensibil mai mici decât cele de pe piața liberă. Numai în România, locuințele ‘de la stat’ sunt considerate ‘pomeni’, iar cei care le solicită sunt disprețuiți și umiliți.”
„Am dosar de locuință socială la Primăria Capitalei de 4 ani. Procesul de a întocmi dosarul și de a-l înnoi în fiecare an mi se pare destul de dificil și costisitor. Când am văzut că situația blocului din Ghencea nu merge așa cu ar trebui, am făcut petiții, sezizări, am participat la audiențe, nenumărate vizite la primărie, proteste cu ajutorul FCDL etc.
Cum s-a format grupul de luptă pentru locuințele din Prelungirea Ghencea?
Inițial am creat un grup pe FB, apoi ne-am cunoscut personal.
Mai multă lume ar trebui să ne susțină pentru că este o luptă pentru un bun necesar, un drept fundamental al cetățeanului. Oamenii ne pot susține protestând alături de noi.
Mesajul meu pentru alte persoane cu dosare depuse pentru locuință socială este să lupte, să facă demersuri legale, să impulsioneze primăriile să construiască, să insiste până la capăt.
Mesajul meu pentru alte persoane care au situații grele de locuire este să-și depună dosarele și să insiste. Să se cunoască și să se strângă cât mai mulți, să fie uniți!
Primăria Capitalei ar trebui să fie și în slujba cetățenilor defavorizați, să construiască locuințe sociale pentru a dezvolta patrimoniul, să ajute financiar, în lipsa alocării de locuințe, persoanele care stau pe listele de așteptare mulți ani, să ia în serios și să prioritizeze aceste solicitări!”