Acum citești
(Actualizare VIDEO). O alta familie cu bolnavi si copii minori din Sectorul 3, evacuata in prag de iarna.

(Actualizare VIDEO). O alta familie cu bolnavi si copii minori din Sectorul 3, evacuata in prag de iarna.

Un scurt video de la evacuarea de astazi. Odata cu executarea silita, chiriasilor le-a fost atribuita si suportarea cheltuielilor privind onorariul executorului, de aprox. 2700 de lei.

Maine dimineata se judeca apelul evacuatilor la Tribunalul Bucuresti si tot maine vor completa si dosarul de locuinta cu procesul verbal de evacuare.

Atentie – casa din imaginile video nu este cea in care au locuit familia Costache. Este vorba de corpul A al cladirii, aflat intr-o stare considerabil mai buna fata de anexa din spate, corpul B, in care au locuit chiriasii evacuati astazi. Corpul B este acesta http://fcdl.ro/wp-content/uploads/2014/11/casa-c-f-robescu1.jpg si le-a fost repartizat chiriasilor in urma cu 18 ani intr-o stare similara, cu tavanul cazut. Oamenii au facut imbunatatiri pe interior din buzunarele proprii si nu au fost niciodata despagubiti.

 

casa 1casa  c f robescu casa  c f robescu

 

Bucuresti  24.11.2014

  Dupa 1 si jumatate de judecata, o familie de chiriasi dintr-o  casa retrocedata din Sectorul 3 al Capitalei urmeaza sa ajunga astazi in strada, fiind executata silit de acelasi birou de executori judecatoresti ca si in cazul Vulturilor 50, reprezentat de Dorina Gont, Lucian Gont si Marian Panait.

casa 2     Doamna Tudorita Costache este una din chiriasele ce participa la protestele si adunarile publice ale FCDL inca din primavara lui 2014. Este vaduva de 14 ani de zile si pensionata pe caz de boala. Locuieste impreuna cu cei 3 fii ai sai si 3 nepotei minori intr-o fosta casa nationalizata din strada C.F. Robescu nr 19, in zona bisericii SF.Mina, bvd. Coposu.  Locuinta i-a fost repartizata sotului ei de la intreprindere, prin ICRAL Titan, la mijlocul anilor ’90.  Timp de 18 ani a locuit acolo in baza contractului de inchiriere, care a incetat in luna mai 2014 si nu a mai fost reinnoit.  Motivul incetarii contractului este dispozitia de Primar al Capitalei din 4.02.2013, prin care intreg imobilul, compus din corpurile A (fata) si B (spate) este retrocedat lui Radulescu Adrian Radu,  fiului decedatului proprietar Radulescu Adrian Florea. Domnul Radulescu, prin casa avocatura « Tuca, Zbarcea si Asociatii »  a luat masurile privind evacuarea intregului imobil, fara a lua in calcul faptul ca cele 2 corpuri ale cladirii erau locuite de familii diferite de chiriasi. In fapt, titlul executoriu initial al noului proprietar viza doar familia ce locuia in corpul A, omitand chiriasii din corpul B din spatele curtii.  Astfel, familia Costache este evacuata la mai bine de 1 an si jumatate de la data evacuarii vecinilor lor, in urma unui proces separat cu noul proprietar.

In data de 18 iunie 2014, Judecatoria Sectorului 3 s-a pronuntat in defavoarea chiriasilior, in urma unui proces privind evacuarea, intentat de Radulescu Adrian Radu. Hotararea a fost constestata de FCDL, printr-un avocat voluntar pro-bono, iar apelul se va judeca de abia maine 25 noiembrie 2014. Dat fiind insa faptul ca evacuarea este dispusa in baza procedurii speciale prevazute in art. 1033 din Codul de Procedura Civila, apelul formulat de evacuat nu are puterea de a suspenda executarea silita, in  cazul in care aceasta este ceruta de proprietar. Astfel, familia Costache urmeaza a fi evacuata astazi, 24 noiembrie 2014, inainte ca apelul sa se judece.

Dispozitie Primar 2013

 

   Confruntata cu lipsa unei alternative locative in acest moment, familia Costache isi va muta lucrurile in strada si este determinata sa protesteze, la fel ca si evacuatii din Vulturilor 50, pentru respectarea dreptului la locuinta sociala pentru chiriasii evacuati. Doamna Tudorita Costache are cererea locuinta depusa la Primaria Capitalei din 2013 , iar raspunsurile din partea Administratiei Fondului Imobiliar sunt cele cu care evacuatii Bucurestiului sunt deja obisnuiti :

Raspuns AFI

 

 

          

 

 

 

 

 

   

 Evacuarea foștilor chiriași din imobilele naționalizate retrocedate, fără asigurarea unei locuințe decente, a devenit un fenomen de masă, cu consecințe dezastruoase asupra calității vieții și situației sociale a locuitorilor în cauză. Scăderea speranței de viață, deteriorarea sănătății, declanșarea unor boli cronice (diabet, boli de inimă etc.) ca urmare a condițiilor de stres și presiunii psihice, abandonul școlar, dificultatea  găsirii unui loc de muncă, dezmembrarea familiilor, transformarea foștilor chiriași în persoane fără adăpost, sunt fenomene curente, specifice tranziției post-decembriste și legate intrinsec de fenomenul retrocedărilor în natură. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire își propune să documenteze, arhiveze și facă publice portrete și istorii personale ale oamenilor care trec prin aceste experiențe traumatice, simptomatice pentru violența proceselor de transfer al capitalului și proprietăților dinspre stat înspre mediul privat. 

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.