Acum citești
Proprietarul norvegian al terenului de pe Vulturilor 50: „Am decis sa nu le mai oferim niciun ban”

Proprietarul norvegian al terenului de pe Vulturilor 50: „Am decis sa nu le mai oferim niciun ban”

Pe parcurusul ultimei luni, un reporter al televiziunii norvegiene NRK aflat la Bucuresti a documentat cazul evacuatilor de pe Vulturilor 50.  A vorbit cu oamenii din tabara de protest, cu cei din grupurile de sprijin ale evacuatilor, cat si cu reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale pentru apararea drepturilor omului. Simultan, colegii sai din Norvegia l-au intervievat pe noul proprietar al terenului retrocedat,  Kai Mikaelsen, originar din orasul Gjøviuk , iar apoi l-au invitat la o emisiune, in urma careia a izbucnit un scandal mediatic ce l-a afectat vizibil pe omul de afaceri, acesta sustinand ca reportajul din Bucuresti si interviul au fost tendentioase.

Reportajul realizate pe Vulturilor, cat si interviul din studiou cu Kai Mikaelsen sunt disponibile aici http://tv.nrk.no/serie/urix/NNFA53120414/04-12-2014  (de la min 14.25) , deocamdata doar in limba norvegiana. Subiectul emisiunii a fost abordat insa si in presa locala scrisa. Reproducem un articol despre emisiune, tradus cu ajutorul reporterului norvegian :

ziar 1

Oppland arbeiderblad  (revista muncitorilor din Oppland, Norvegia)  -articol publica sambata, 6.12.2014, autor Trude G.Dale  email: trude.grevstad.dale@oa.no

Potrivit unui reportaj al postului de televiziue NRK , un investitor din orasul Gjøviuk a dat afara 24 de familii dintr-un complex de imobile din Bucuresti. Investitorul Kai Mikaelsen sustine ca stirea este prezentata dintr-un unghi complet gresit.

100 de oameni au fost evacuati in Romania si au ajuns in strada pe timpul iernii. In spatele afacerii sta un investitor norvegian care achizitioneaza terenuri in aceasta tara, sustin reporterii emisiunii Urix a postului de televiziune NRK.  Emisiunea incepe cu imagini video din centrul Bucurestiului, unde un intreg cartier este aruncat in strada. Multi dintre oameni au locuit in acele case timp de 30 de ani, pe un teren pe care acum investitorii privati va construi alte case pentru a fi vandute. Ca urmare a evacuarii, 100 de adulti si copii sunt in prezent oameni fara adapost,  spune moderatoarea emisiunii.  Reporterii relateaza ca oamenii ajunsi in strada au fost ajutati de voluntari, care le-au adus corturi si ii viziteaza. Una dintre organizatiile implicate este Salvati Copiii Romania, insa reporterii ziarului nu au reusit sa obtina niciun comentariu din partea organizatiei, intrucat persoanele in masura sa vorbeasca despre acest caz erau in pregatiri pentru petrecerea dedicata zilei drepturilor omului de pe 10 decembrie.

Potrivit postului NRK, o buna parte dintre familiile evacuate locuiesc acum pe trotuarul din fata fostelor lor case. Conform legii acestia au dreptul la locuinte, insa legile sunt pline de lacune. Prin urmare, oamenilor li s-a oferit cazare intr-un centru pentru persoanele fara adapost.

 

 Investitorul pe care nu-l mustra constiinta.

ziar 3

Multa lume a fost surprinsa de reportajul NRK despre omul de afaceri din Gjøvik care a evacuat 24 de familii dintr-o cladire din capitala Romaniei inainte de Craciun. « Este clar ca as fi fost un cretin antipatic daca acest lucru ar fi adevarat. Dar stirea este trunchiata si nu ma mustra constiinta pentru ce am facut » , spune Kai Mikalsen din Gjøvik. Mikaelsen sustine ca cele 24 de familii sarace de romi au locuit gratis in casele respective, din momentul in care dansul a cumparat terenul in 2007. « Ei stiau de multi ani ca locuiesc acolo temporar si am cheltuit cel putin 100.000 de crone (echivalentul a 11.000 eur) pe asistenta juridica pentru a-i face pe acei oameni « rezidenti » ai Bucurestiulu », mai spune investitorul din Gjøvik. « Si nu au fost evacuati in decembrie, cum sustineti, ci in toamna ».  Mikaelsen a primit o multime de telefoane si mailuri in urma emisiunii de joi, 4 decembrie. Multa lume crede ca a fost nedreptatit de reportaj. Omul de afaceri se simte inselat de realizatorii emisiunii Urix a postului NRK si considera ca emisiunea a prezentat datele problemei intr-un mod negativ la adresa lui. «  Reporterita postului NRK Oppland, Jorun Vang m-a intervievat cu cateva zile in urma si acela a fost un interviu total in regula. Ulterior insa, atat intrebarile care mi s-au pus cat si unghiul din care a fost prezentata problema in emisiunea Urix au fost contrar a ceea ce mi s-a spus inainte de emisiune ». In aceste zile Mikaelsen a initiat o campanie caritabila pentru Ucraina si crede ca este jenant ca oamenii sa creada ca o face pentru a-si usura mustrarile de constiinta. Spune ca nu este cazul.

117 de apartamente

« Planul era sa construim pe acel teren amplasat in centrul orasului 117 apartamente de vanzare. Insa din cauza crizei financiare, dezvoltarea terenului nu este deocamdata profitabila. O alternativa ar fi sa construim un spital sau un azil de batrani. Acum insa am in vedere vanzarea terenului si investirea banilor obtinuti intr-un nou proiect hotelier pe insula Gran Canaria ». Omul de afaceri a cumparat déjà 260 de apartamente pe insula si este pe cale de a cumpara alte 270. In acelasi loc, Mikaelsen are in gestiune 10 hoteluri si detine 4 din ele. Este si proprietarul mai multor terenuri in Norvegia. Doar in ultima luna si jumatate, acesta a cumparat 40 de apartamente in oraselul Gjøvik.

Kai Mikaelsen a spune ca a platit 3.6 milioane de euro pentru terenul de 2000 de metri patrati din Bucuresti. Intelegerea a fost ca el sa preia terenul si casele dupa cateva luni, fara chiriasi in ele. Insa acest lucru nu a fost respectat. « Acordul de vanzare-cumparare a proprietatii prevedea ca vanzatorul va oferi 200.000 celor 24 de familii de chiriasi ce locuiau acolo pentru a pleca. De asemenea avocatul pe care l-am angajat*, ne-a cerut sa le oferim unor famillii de acolo 100.000 de euro, astfel incat fiecare familie sa primeasca 12.000 euro pentru preda casele.  Dar cand am aflat ca avocatul o reprezenta de fapt pe « regina roma» ce locuia in partea din spate a complexului de case si ca banii urmau sa fie impartiti intre ei doi,  am decis sa nu le mai oferim niciun ban. Mikaelsen sustine de asemenea ca  in curtea in care locuiau oameni se desfasurau diverse activitati infractionale. In privinta aspectului cladirilor, Mikalsen a mai declarat, facand trimitere la imaginile complexului de case difuzate de postul NRK : « Nu mi-as dori ca nici cainele meu sa locuiasca acolo ».

…………………………………

* potrivit reporterilor norvegieni, avocatul angajat de Kai Mikaelsen sa negocieze cu chiriasii este Dan Victor Balaesh, de asemenea investitor in imobiliare si fost colonel SIE.

 

Oamenii de pe Vulturilor dezmint versiunea omului de afaceri norvegian.

“Povestea despre o oarecare “regina roma” si avocatul care ar fi dorit sa-l  insele pe proprietarul norvegian si sa ia toti banii destinati oamenilor din gang  este o  aberatie. Niciun reprezentant al proprietarului norvegian nu a venit vreodata sa discute cu noi sau sa ne ofere ceva. Nu cunoastem niciun avocat pe nume Dan Victor Balaesh, care sa fi negociat cu cineva de aici. Din partea cumpărătorului Mikaelsen nu a venit niciodată nimeni, nici să discute, nici să ne ofere compensații. Din ce s-a auzit aici, reprezentanții cumpărătorului nici nu au vrut să stea de vorbă cu noi, jignindu-ne. Cat am locuit acolo nu a venit sa vorbeasca cu noi decat doamna avocata Simona Debulat, care-l reprezenta pe fostul proprietar, Harsia Calin Ion. Dumneaei a promis niste sume de bani, pana in 1000 de euro, unor familii din gang din partea proprietarului Harsia Calin Ion, in schimbul predarii caselor, bani pe care proprietarul Harsia cica a refuzat sa-i mai dea”, spune Nicoleta. V , evacuata, fiica doamnei numita de Kai Mikaelsen “regina roma”. Nicoleta adaugă că o asemenea adresare, „regina roma” este pur și simplu jignitoare la fel ca ideea conform căreia comunitatea avea activități infracționale. „Dacă el știe o regină a țiganilor să vină să o caute. Iar aici nu e o comunitate de infractori, noi muncim în construcții, de exemplu, sau în instituții sociale ale statului sau servicii de salubrizare”.

Amintim ca terenul aferent caselor de pe Vulturilor 50, cu o suprafaţă de aprox. 2300 de metri pătraţi, a fost retrocedat în iulie 2002 foştilor proprietari Harsia Ion şi Zank Ligia Veturia, conform legii 10/2001. În anul 2002, proprietarii au încheiat contracte de închiriere cu toţi foştii chiriaşi ICRAL ce locuiau în casele respective, conform prevederilor OUG 40/1999 privind protecţia chiriaşilor. Noile contracte au fost încheiate pe o perioadă de 5 ani. În anul 2007, proprietarii au vândut terenul şi drepturile litigioase firmei de consultanţă SC New Bridge Partners SRL, condusă de un cetăţean norvegian. Mai multe detalii aici http://fcdl.ro/jur-de-100-de-persoane-din-sectorul-3-sunt-aruncate-strada/

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.