Acum citești
PRIMĂRIA SECTORULUI 5 VREA SĂ EVACUEZE PESTE 10 FAMILII DIN STR. SPĂTARU PREDA 1-3

PRIMĂRIA SECTORULUI 5 VREA SĂ EVACUEZE PESTE 10 FAMILII DIN STR. SPĂTARU PREDA 1-3

ACTUALIZARE: Mulțumim pentru mobilizare celor peste 15 persoane care au venit la susținerea familiilor amenințate cu evacuarea.
Împreună cu E-Romnja și cu o parte dintre oameni am mers la o discuție cu directoarea DGASPC Sector 5. Invocând lipsa de comunicare cu Poliția Locală care i-a ”informat” (a se citi intimidat) pe oameni că pe 17 va începe demolarea, reprezentanta DGASPC s-a interesat pe loc de situație și a primit garanții direct de la primar că nicio procedură nu va începe până pe 15 martie. Între timp, noi ne vom implica pentru ca familiile respective să își completeze dosarele de ajutor la plata chiriei și de locuință socială și vom monitoriza situația!

––

ALERTĂ! PRIMĂRIA SECTORULUI 5 VREA SĂ EVACUEZE LUNI, 17 FEBRUARIE 2020, PESTE 10 FAMILII DIN STRADA SPĂTARU PREDA NR. 1-3

Luni, începând cu ora 8 dimineața, chemăm alături pe str. Spătaru Preda 1-3 pe oricine dorește să sprijine familiile amenințate cu evacuarea în plină iarnă, să comunicăm autorităților locale că aceasta este o evacuare ILEGALĂ!

  • În iunie 2018, Consiliul Local al Sectorului 5 adoptă o hotărâre prin care solicită Consiliului General al Municipiului București schimbarea destinației imobilului din Str. Spătaru Preda nr. 1-3 în vederea demolării acestuia, cu scopul construirii unui nou imobil cu destinația de sediu al Direcției Evidența Persoanelor Sector 5.
  • Foarte rapid, în iulie 2018, Consiliul General adoptă hotărârea conform căreia cele trei construcții de la numărul 1-3 sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al Muncipiului în vederea casării, demolării și valorificării, ce vor fi realizate de către Consiliul Local al Sectorului 5.
  • Expertiza tehnică a încadrat cele trei clădiri în clasa 1 de risc seismic, ca atâtea altele din București și a recomandat fie reabilitarea structurală, fie dezafectarea.
  • Primăria Sectorului 5 a ales dezafectarea.

Puțin îi pasă Primăriei Sectorului 5 că în acele clădiri locuiesc oameni! Aproximativ zece familii, dintre care 8 fuseseră evacuate în 2016 de pe strada Iacob Andrei. Acestea au fost anunțate verbal în data de 11 februarie că luni, 17 februarie, va începe procesul de demolare. Cu toate că autoritățile cunoșteau că la acea adresă locuiesc de jumătate de an mai multe persoane, Primăria nu a trimis înștiințări scrise cu privire la viitorul imobilului și nu a inițiat niciun fel de dialog și niciun fel de procedură legală cu privire la locatari.

Din sursele noastre, aflăm că aceasta este de fapt practica instituției, că în ultimii ani au avut loc numeroase demolări în sector, cel mai probabil precedate de evacuări realizate nu pe cale legală, ci prin intimidare.

Asta pentru că persoanele cele mai vulnerabile nu au fost luate de fapt în considerare în marele plan de regenerare urbană inițiat de Primăria sectorului 5. În vreme ce Consiliul Local a demarat deja lucrările de proiectare pentru construcția de locuințe de serviciu pentru medici și procurori pe Strada Antiaeriană, singurul proiect de locuințe sociale a picat în ședințele de Consiliu de nenumărate ori. Acest proiect viza cumpărarea unui fost cămin de nefamiliști de la S.C. Industria Iutei S.R.L., pentru reamenajare. Cămin în care primăria a mai subvenționat în trecut chiria pentru persoane vulnerabile, cămin cu o singură baie pe etaj, cu șobolani, gândaci și ploșnițe.

Doar asta a putut oferi Primăria sectorului 5 persoanelor care au nevoie de locuințe sociale, căci de fapt regenerarea urbană la care visează nu este pentru persoanele sărace, ci pentru piața imobiliară. 💵

Asta o spune explicit administratorul public al sectorului, domnul Rareș Hopincă: ”Zona Antiaeriană reprezintă în acest moment cea mai bună piață imobiliară din România și una dintre cele mai bune din sud-estul Europei. 💵

NU ȘI DE DATA ACEASTA! Dacă vrea evacuare, Primăria sectorului 5 este obligată prin lege să respecte procedura legală, de obținere a unei hotărâri judecătorești! Dacă vrea evacuare, Primăria sectorului 5 trebuie să găsească soluții de relocare pentru familiile ce locuiesc în clădirile de pe Strada Spătaru Preda nr. 1-3!

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.