Acum citești
Încă o victorie: Ajutorul de chirie la Sector 1, prelungit până în 2024!

Încă o victorie: Ajutorul de chirie la Sector 1, prelungit până în 2024!

E vorba de ajutorul de chirie pentru solicitanții de locuințe sociale (acordat prin HCL 65/2019). 

De ce am avut emoții înainte de această victorie? Pentru că ne-am confruntat încă din luna aprilie 2021 cu intenția primăriei de sector de a tăia 🪓 ajutorul de chirie, ceea ce ar fi lăsat 61 de familii să ajungă în stradă. Doar în urma atenției negative din presă și a presiunii publice, Primăria sectorului 1 a renunțat atunci la sistarea ajutorului.

Ajutorul era valabil doar până la sfârșitul lui decembrie, așa că vara aceasta s-a propus prelungirea lui. Dar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

Tot vara asta am fost la o discuție cu consilieri de la Sector 1 împreună cu un beneficiar al ajutorului de chirie. Este pensionar, cu dizabilitate și a explicat de ce este important să continue acest ajutor, în lipsa locuințelor sociale. Viceprimarul de la USR-PLUS s-a arătat sensibilizat de situație și l-a asigurat că ajutorul va continua.

⁉️ Însă ieri, când s-a votat în sfârșit prelungirea ajutorului, dl. viceprimar, împreună cu alți membri USR-PLUS, s-au abținut.

Salutăm inițiativa și susținerea consilierilor PNL, care au adus iar în discuție proiectul, și PSD, care au propus prelungirea ajutorului pentru persoanele/ familiile eligibile până în 2024 și eliminarea restricției de a găsi o chirie doar în sectorul 1. De acum se va putea închiria o locuință în orice zonă din București, nu doar în sector 1. Aceasta este o bună practică, pe care sperăm să o preia și alte primării/ consilii de sector!

În ședința de consiliu, Daniela Popa a atras din nou atenția asupra nevoii acute de locuințe sociale, iar Adrian Oianu a vorbit despre situațiile dificile ale oamenilor care așteaptă de prea mult timp soluționarea cererilor de locuințe. Puteți urmări comentariile lor în clip sau transcrierea un pic mai jos.

Ne îngrijorează totuși împotrivirea mai mult sau mai puțin fățișă la acest proiect, care până la urmă oferă un minim ajutor, unui număr mic de oameni, care altfel ar ajunge în stradă. Asta în condițiile în care autoritatea locală este legal responsabilă de asigurarea dreptului la locuire pentru toate persoanele din sector.

Votul amendamentului: 25 de consilieri locali prezenți, 15 voturi pentru, 7 abțineri și 3 voturi împotrivă. Votul proiectului: 25 de consilieri locali prezenți, 15 voturi pentru și 10 abțineri

Transcriere

Daniela Popa, PSD: 

“O scurtă argumentare înainte să dea citire amendamentelor colega mea Iulia Miloș Olteanu. În mandatul trecut am avut foarte multe consultări cu societatea civilă, cu ONG-uri, referitoare la aceste probleme pe partea de protecție și asistență socială. Cred că știți cu toții și studiile din domeniu și reprezentanții societății civile au atras atenția asupra efectelor pe care pandemia covid 19 le-a avut în special asupra grupurilor cu venituri reduse și printre acestea enumăr pierderea locurilor de muncă, locuirea în condiții precare, fără acces la utilități, locuirea în condiții de supra-aglomerare – acestea sunt doar câteva. 

Ținând cont de faptul că în momentul de față nu există suficiente locuințe sociale pentru a acoperi nivelul ridicat al cererilor, iar în lipsa unor măsuri urgente, această situație nu se va modifica, noi consilierii PSD propunem prelungirea ajutorului de urgență până în 2024. Considerăm că este ineficientă acordarea unui sprijin pe perioade scurte de timp, în condițiile în care nu e soluționată în mod sustenabil problema locativă prin atribuirea unei locuințe sociale, iar persoanele, familiile nu au nici un fel de predictibilitate asupra situației lor locative. De asemenea, ajutoarele care pot fi accesate doar pe perioade limitate de timp au la bază concepția conform căreia, în această perioada de timp, beneficiarii trebuie să găsească pe cont propriu o soluție locativă, ceea ce este improbabil să se întâmple într-o perioada extrem de scurtă și într-un context de criză globală cum este cea actuală. Având în vedere prețurile ridicate de la noi din sector – știți foarte bine, chiriile pe raza Sectorului 1 sunt mari – și a dificultăților pe care potențialii beneficiari le pot întâmpina în accesarea acestui ajutor, considerăm oportună modificarea articolului 1, alineatul 3 din HCL 65/2019 după cum urmează: ”se vor închiria locuințe exclusiv de pe raza municipiului București”

Ținând cont de faptul că la nivelul sectorului 1 al municipiului București numărul solicitărilor de locuințe depășește capacitatea fondului locativ de stat, considerăm că este impetuos necesar să propunem instrumente alternative de sprijin pentru a putea diminua efectele negative pe care le poate avea lipsa unei locuințe decente. Astfel, propunem prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de urgență pentru plata chiriei până la sfârșitul anului 2024 și posibilitatea de a accesa acest sprijin și pentru plata unei locuințe care se află în afara Sectorului 1, dar pe raza Municipiului București. O las pe colega mea Iulia să citească amendamentele noastre. Vă mulțumesc.”

Iuliana Milos Olteanu, PSD: 

“Permiteți-mi să dau citire articolului 1, amendamentul nr. 1. Articolul 1, pct. 1. Se aprobă acordarea unui ajutor de urgență pentru plata chiriei ca măsură de prevenire și combatere a marginalizării sociale în cuantum de 700 lei până la 1700 lei lunar pe persoană/familie, în funcție de numărul de persoane care figurează în dosarul de locuință socială pentru închirierea unei locuințe pe piața liberă de la data încheierii contractului de închiriere până la sfârșitul anului 2024, astfel.

Pct. 2. În situația în care contractul de închiriere, în suma stabilită cu titlu de chirie, este mai mică decât suma stabilită la alin. 1, se acordă suma din contract.

Pct 3. Beneficiarii ajutorului de urgență prevăzut la articolul 1 vor închiria locuințe exclusiv de pe raza municipiului București.

Pct 4. Persoanele/familiile cărora le-a fost repartizată o locuință socială și nu au finalizat încheierea contractului în timp de 30 de zile din motive imputabile lor pierd dreptul de a mai primi ajutor de plată a chiriei conform prevederilor prezentei hotărâri.”

Adrian Oianu, PNL: 

“De multe ori nu suntem de acord cu colegii noștri de la PSD, dar de data aceasta suntem. Eu sunt în această comisie de locuințe sociale și da, din acest motiv am și inițiat acest proiect noi la PNL. Există o nevoie extraordinară în a veni în sprijinul acestor oameni care așteaptă timp îndelungat, fără nici un fel de detalii și predictibilitate a rezoluțiilor. Noi în comisie întâlnim situații în care avem de-a face cu oamenii care au pensie de 1000 și ceva de lei, 1400 de lei, până în 2000 de lei, sunt oameni în situații extreme câteodată – de cele mai multe ori, bineînțeles, nu câteodată. Salut pe această cale inițiativa pe care am avut-o noi, grupul PNL, și amendamentul de la PSD, pentru că, cu această ocazie arătăm puțină empatie și compasiune pentru cetățenii aflați în dificultate în sectorul 1.”

[dupa vot] “Un mic comentariu la sfârșit. Nu mai am prea multe cuvinte cu care să caracterizez și să oglindesc această ipocrizie de nedescris pe care o arătați de fiecare dată, dragi colegi de la USR. Cu ocazia asta nu ați votat, meschin, un proiect simplu, în care foarte puțini oameni primeau un pic de ajutor într-o perioada de așteptare și în condiții foarte grele de viață. Este de-a dreptul…nu pot să spun, șocant, m-am obișnuit cu dvs. așa, dar sunt înmărmurit de cât de jos puteți să vă duceți.”

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.