Acum citești
Victorie: Suspendarea evacuărilor din imobilele gestionate de AFI!

Victorie: Suspendarea evacuărilor din imobilele gestionate de AFI!

În data de 10 noiembrie, alături de peste 25 de organizații, grupuri de acțiune și coaliții de ONGuri cu misiune socială, am solicitat Primarului General al Capitalei, domnul Nicușor Dan, o nouă dispoziție de suspendare a evacuărilor din imobilele gestionate de Administrația Fondului Imobiliar (AFI).

O săptămână mai târziu, Primăria Capitalei ne-a trimis răspunsul pe care îl găsiți aici:

Iar apoi Administrația Fondului Imobiliar ne-a răspuns astfel:

Răspuns AFI, din 16.11.2021

Este o mare victorie!!

Alături de organizațiile susținatoare, am reușit suspendarea evacuărilor din imobilele gestionate de AFI!

Găsiți aici textul integral al petiției noastre din 10 noiembrie, precum și toate organizațiile, grupurile, coalițiile semnatare.

Iar mai jos revendicările noastre pe scurt:

Suntem în al patrulea val al pandemiei (cel mai grav ca intensitate de până acum), în pragul iernii, în timp ce criza economică este resimțită din plin de persoanele cu munci precare. În aceste condiții, evacuarea persoanelor și familiilor aflate deja într-o stare de vulnerabilitate le pune în risc de a deveni persoane fără adăpost, conform definiției internaționale FEANTSA, și le lasă practic fără nicio protecție în fața valurilor curente și viitoare de îmbolnăviri. 

Evacuarea acestor familii ar obliga Primăria Municipiului București să găsească soluții de cazare într-o perioadă în care, oricum, cu greu sunt identificate soluții pentru persoanele care dorm efectiv în stradă. O astfel de măsură ar complica și mai tare pregătirile pentru iarnă. Mai mult, ar duce la traume profunde în viețile unor familii, inclusiv familii cu copii. 

Considerăm că este inacceptabil ca o instituție publică care nu poate oferi locuințe sociale pentru cei mai vulnerabili dintre locuitorii orașului să le adâncească și mai tare vulnerabilitatea prin evacuare din imobilele pe care instituția le deține. 

În spiritul dreptului la locuire pentru toți și al alinierii la transformările sociale internaționale, organizațiile semnatare au solicitat:

  • ca Primarul General să dea o nouă dispoziție de suspendare a evacuarilor și proceselor de evacuare din imobilele gestionate de Administrația Fondului Imobiliar;
  • pentru prevenirea evacuărilor forțate viitoare, care lasă persoanele fără o locuință adecvată, să se aloce locuințe de urgență în care să poată locui până când le vor fi alocate locuințe sociale.

Evacuările iminente, în lipsa unui efort susținut de sporire a stocului de locuințe sociale disponibile în oraș, reprezintă un act de violență extremă împotriva persoanelor vulnerabile din București.

Reiterăm în final că noi, organizațiile semnatare ale Petiției, considerăm că este obligația morală și administrativă a Primăriei Generale să împiedice orice evacuare forțată ce poate fi evitată. În plus, reamintim faptul că Primarul General are puterea de a suspenda evacuările din imobilele administrate de AFI.

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.