Acum citești
Apel la solidaritate

Apel la solidaritate

A venit acea perioadă a anului în care multe și mulți dintre noi, din motive spirituale sau din obicei, redistribuie din resursele lor și fac donații în bani, alimente, haine, lemne etc.

În acest context lansăm și noi prezentul apel, sperând ca din contribuțiile voastre solidare să constituim Fondul de Urgență pentru plata amenzilor. Deși pare o destinație absurdă, aceasta corespunde unei realități la fel de absurde, și anume că unele beneficii de asistență socială sunt condiționate de lipsa datoriilor la bugetul local. Cine urmărește pagina noastră și intervențiile noastre publice știe că am vorbit deseori despre acest obstacol, care exclude de la sistemul de protecție socială tocmai persoanele cele mai vulnerabile, țintele cele mai frecvente ale abuzurilor diverselor instituții care aplică amenzi (poliție, controlori STB etc.). Aceste amenzi abuzive au culminat în perioada stării de urgență, când până și pentru lipsa datei pe declarația obligatorie, poliția a aplicat amenzi de mii de lei cu precădere celor pe care îi considerau ținte sigure și lipsite de puterea de a le evita sau contesta.

Din cunoștințele noastre, următoarele instituții condiționează următoarele tipuri de beneficii de plata datoriilor: Primăria sectorului 1, ajutorul pentru plata chiriei și ajutorul de urgență; Primăria sectorului 3, ajutorul social comunitar pentru plata chiriei, pentru persoanele fără adăpost și persoanele evacuate; Primăria Capitalei, toate stimulentele financiare, printre care ajutorul social comunitar pentru familia monoparentală și stimulentul pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap.

Fără a intra aici în dezbateri juridice, am atras de multe ori atenția, prin acțiunile noastre de advocacy, că această condiționare nu se aplică unitar la nivel de sectoare (probabil și orașe) și că ea trebuie eliminată de urgență, căci are efecte devastatoare. În prezent, lucrăm cu șapte familii care, din cauza amenzilor, au avut sau au dificultăți în accesarea acestor beneficii, uneori atât de vitale.

Până când vom reuși să determinăm schimbarea acestei politici de condiționare, mii de oameni și familii sunt excluse zi de zi de la protecția socială prevăzută chiar de Constituția României.

Pentru că unele dintre persoanele cu care lucrăm, aflate în precaritate și/sau nesiguranță locativă, au fiecare datorii care depășesc și 5000 de lei, ne-am propus să strângem cel puțin 20 de mii de lei.

Prin urmare, puteți contribui donând aici și dând mai departe apelul nostru: Asociația Quantic, IBAN: RO11BTRLRONCRT0202230103, cu mențiunea ”Fond Locuire”. Orice sumă este binevenită!

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.