Acum citești
Sprijin, nu amenzi! Situația unei mame tinere care încearcă să acceseze o locuință

Sprijin, nu amenzi! Situația unei mame tinere care încearcă să acceseze o locuință

20 ianuarie 2021 – Cu ajutorul donațiilor voastre, am plătit datoriile la bugetul local ale Magdei, o tânără cu care lucrăm din toamna trecută, pentru a putea accesa ajutorul de chirie și a putea locui împreună cu cei doi copii ai săi în condiții adecvate, cu baie, apă curentă și mașină de spălat – cele trei lucruri pe care, ne-a zis ea, și le dorește cel mai mult.

Dar stați, am fost sunate azi de la Taxe și Impozite că s-a făcut o greșeală: ea mai avea niște amenzi din 2013, care erau într-un folder diferit și ni s-a zis că de aceea nu figurau pe certificatul fiscal.

Magda are acum 21 de ani. Deci în 2013, când ea avea doar 14 ani și era un copil ce locuia într-un centru de plasament, un polițist i-a dat o amendă. Apoi, în martie 2020, în timpul stării de urgență, un alt polițist i-a mai dat o amendă, astronomică. Pentru că așa arată violența statului împotriva persoanelor sărace, pe care chiar statul le menține în sărăcie: amendează cu nemiluita mai ales pe cei care nu se pot apăra și apoi condiționează beneficiile sociale de plata acelor amenzi.

Ați putea spune: cu acele datorii la bugetul local acoperite de noi, se putea plăti chiria pentru mai multe luni. Problema este că atunci statul n-ar mai avea nicio responsabilitate: de a asigura protecție socială, de a asigura un trai decent. Iar noi exact asta vrem să facem, să determinăm autoritățile locale să acorde sprijinul social care de cele mai multe ori există doar pe hârtie, din cauza obstacolelor birocratice aproape imposibil de depășit. De aceea, recunoaștem, ne aduce un pic de bucurie să ne gândim că am contrazis așteptările acelor persoane cu poziții de conducere din sistem, care îți spun cu fals regret: nu te putem ajuta cu nimic, ai amenzi.

În continuare, sunt mai mult decât binevenite donațiile voastre în fondul nostru de urgență pentru amenzi: Asociația Quantic, IBAN: RO11BTRLRONCRT0202230103, cu mențiunea ”Fond Locuire”.

Vezi și articolele:
Campania Drepturi sociale, nu sancționare!
Replică la articolul ”Cercul ignoranței” și la răspunsul dat de Oana Țoiu
Mărturia unei asistente sociale privind problema amenzilor

© 2021 Frontul Comun. All Rights Reserved.